Kako iskoristiti koru od banane

Čitav život koru od banane bacate u smeće? Većina nas smatra kako je to otpad ali postoje zanimljivi načini na koje se kora može iskoristiti prije bacanja. Kora od banane bogata je vitaminima B6 i B12, kao i magnezijumom i kalijumom. Unutrašnjost banane takođe sadrži ove elemente, ali u znatno manjoj mjeri. Banana je voće koje je prepuno vitamina i minerala, brzo će vas zasititi i, što je najvažnije, vrlo je ukusno. Donosimo vam par zanimljivih prijedloga:

Koru od banane iskoristite protiv bora

Unutrašnjom  stranom kore od banane namažite područje oko očiju. Banana hrani, zateže kožu i čini je mekom, a pomaže i kod reduciranja sitnih bora.

Protiv uboda i iritacija na koži

Protrljajte mjesto uboda unutrašnjim dijelom kore od banane i svrbež i peckanje će vrlo brzo nestati.

Protiv hemoroida

Unutrašnjom stranom kore od banane namažite zahvaćeno mjesto te ostavite preko noći. Postupak ponavljajte dok simptomi potpuno ne nestanu.

Preporučujemo: Kora od banane zdravija nego što mi mislimo

Iskoristite je za zalijevanje biljaka

Koru od banane možete ostaviti u kanti vode nekoliko dana, a tu vodu kasnije koristiti za zalivanje cvijeća. U njoj će biti mnogo više hranljivih sastojaka koji će pomoći da vaše biljke budu snažne.

Za pripremu mesa

Koru možete koristiti i za pečenje mesa. Kad pečete meso u rerni, koru od banane možete poređati ispod da se osigurate da se meso ne presuši.

Protiv virusnih bradavica

Komadić kore od banane stavite na bradavicu te ga oblijepite ljepljivom trakom ili flasterom te ostavite preko noći. Ujutro skinite povez. Svaku večer ponavljajte postupak dok se bradavica ne osuši.

Poliranje cipela

Samo trljajte cipelu unutrašnjom stranom kore, a potom površinu izglancajte mekom krpom.

Izbjelite zube pomoću kore od banane

Trljajte zube korom banane oko dva minuta, kod svakog pranja. Mangan, magnezijum i kalijum povoljno će uticati na bjelinu zuba.

Najnovije

Popularno

Više savjeta