Kako i zašto se kvare zubi

Životinje nižih vrsta mijenjaju zube tijekom života. Kad zubi dostignu potpuni razvoj i kad se istroše, oni ispadaju i na njihovu mjestu izrastaju novi. Međutim, čovjek mijenja zube samo jednom u životu. Zbog toga je važno održavati zube i čuvati ih od kvara. Zubi se obično počinju kvariti na gleđi: tu se najprije pojavi neki kvar.

Zašto se kvare zubi

To može biti gotovo nevidljiva rupica, ali budući da u ustima uvijek ima bakterija, one ubrzo prodiru kroz ovaj otvor na površini i nastanjuju se ispod gleđi. One ne mogu jesti gleđ, ali se zato mogu hraniti dentinom, koji je mekši, i limfom, koja se nalazi u kanalima dentina.

Bakterije uskoro nagrizaju zidove kanala i ispod gleđi se stvara šupljina. Kvar može ostati neopažen neko vrijeme. ali kad se, uslijed rada bakterija, zid zuba stanji, onda ćemo ga opaziti vrlo brzo: tada toplina i hladnoća brže mogu prodrijeti do šupljine pulpe. Pulpa zauzima šupljinu u središnjem dijelu zuba i sadrži živce. Toplina i hladnoća draže ove živce. Kad je neki zub osjetljiv na hladno ili toplo, to je znak za uzbunu — zub se kvari!

Kad bakterije prodru kroz kanale dentina u šupljinu pulpe, one nalaze izvanrednu podlogu za prehranu i razmnožavanje. Tada mi dobivamo zubobolju. Kvarenje zuba se nastavlja, mreža su­dova koji opskrbljuju zub hranom propada, a zub, pošto više ne dobiva hranu, postaje mrtva ljuštura.

Najnovije

Popularno

Više savjeta