Ideje koje bi trebalo svugdje uvesti

Globalizacija nije novost i odavno nam inozemni proizvodi i inovacije više nisu strani. Pa zašto se ne inspirirati onime što drugi rade bolje od nas i ne primijeniti dobre ideje i prakse i kod nas!? Izdvojili smo dvanaest ideja koje dobro funkcioniraju u svijetu, a u Hrvatskoj ih (još) nema.

Ideje koje bi trebalo svugdje uvesti

Cashback (SAD)

Ne bi li bilo sjajno moći obaviti kupnju u supermarketu i u isto vrijeme podići novac, a da ne trebate otići na bankomat? Tako nekako izgleda “cashback” sustav u SAD-u. U trenutku plaćanja karticom u dućanu, na iznos računa možete dodati svotu od nekoliko desetaka dolara koju će vam zatim prodavač uručiti u gotovini. Primjerice, kupite proizvoda za 30 dolara, no karticom platite 50, nakon čega vam prodavač vrati 20 dolara u gotovini. Klijent se, dakle, ne mora dodatno gnjaviti odlaskom na bankomat, a na uručenu svotu u gotovini ne plaća se nikakva provizija.

Zajednička biblioteka u zgradi (Njemačka)

Nije riječ o ustaljenoj praksi, nego o inicijativi koju su pokrenuli stanovnici nekih stambenih zgrada u Berlinu te nekim drugim njemačkim gradovima poput Leipziga. U zajednički prostor zgrade postavi se kutija u koju stanari odlažu knjige koje im više nisu potrebne, kako bi se njima poslužili drugi stanari. Tako se jednostavno i jeftino formira zajednička stambena biblioteka – i poboljšavaju dobrosusjedski odnosi.

Sitniš za sljedećega kupca (Kanada)

U kanadskoj provinciji Québec u mnogim se trgovinama ispred blagajne nalaze kutije ili plitice u koje mušterije mogu ubaciti vraćeni sitniš koji im ne treba. Ako nekoj od sljedećih mušterija nedostaje nešto novca pri plaćanju, može posegnuti u kutiju. Dakako, princip se temelji na solidarnosti i poštenju pa se ne kontrolira koliko tko uzima, već se pretpostavlja da će onaj koji danas uzme, sutra nešto i ostaviti.

Autobusne “kućice” okrenute od ceste (London)

U prijestolnici Velike Britanije mnoge su autobusne nadstrešnice okrenute od ceste, tj. staklena je ploha okrenuta prema cesti kako bi se ljude zaštitilo od prskanja vode iz lokvi pri dolasku autobusa.

Bicikliranjem do pune baterije na mobitelu (Belgija, Nizozemska, Francuska…)

Za one koji putovanje ili čekanje krate surfanjem na svome pametnom telefonu, naći se gotovo prazne baterije na kolodvoru (a utičnice nigdje na vidiku!) scenarij je iz noćne more. Kako do toga ne bi došlo, na amsterdamskome su aerodromu, kao i na nekoliko francuskih i belgijskih kolodvora, postavljeni “sobni bicikli” na kojima se pedaliranjem mogu napuniti mobiteli. Belgijska tvrtka “WeWatt”, koja je patentirala te We Bike pedalirajuće punjače, tvrdi da je tridesetak minuta laganoga pedaliranja dovoljno kako bi vam se napunio mobitel, a uz punjenje mobitela, učinit ćete i nešto korisno za svoje zdravlje. Nakon što su se pokazali uspješnima na kolodvorima, njihovi se bicikli sada mogu naći i na nekim javnim trgovima, knjižnicama i fakultetima.

Zaokruživanje iznosa u dobrotvorne svrhe (Francuska, SAD, Meksiko…)

U nekim trgovinama i ustanovama kod nas već postoje “kasice prasice” u koje možemo ubaciti sitniš preostao nakon transakcije, međutim, “zaokruživanjem iznosa” ta akcija postaje jednostavnija i gotovo sistematična. Princip je jednostavan – u trenutku kada se nađete na blagajni, blagajnik/ca pitat će vas želite li “zaokružiti račun”. Ako pristanete, razlika između iznosa vašega računa i zaokruženoga iznosa ići će u dobrotvorne svrhe, organizacijama s kojima je lanac trgovina prethodno sklopio partnerski odnos.

Zen putovanje ili brbljavo putovanje (Francuska)

Koliko ste se puta poželjeli u autobusu ili vlaku u miru udubiti u knjigu, a našli ste se pokraj brbljave grupice koja nije prestala hihotati se cijelim putem? Ili ste pak sami poželjeli putovanje prikratiti razgovorom pa su vas ostali putnici prijekorno gledali? U Francuskoj su tim različitim navadama putnika doskočili uvođenjem dviju različitih zona, naziva “zen” i “zap”, na određenim željezničkim linijama.

Željeni ugođaj birate u trenutku rezerviranja karte. Dok je zep zona namijenjena onima koji putovanje žele provesti družeći se ili razgovarajući na telefon (željeznice je posebice preporučuju obiteljima s malom djecom i putnicima s kućnim ljubimcima), zen zona je, kako joj samo ime govori, prigodnija za one koji se žele naspavati, čitati ili jednostavno opustiti u tišini.

Cestovne trake kojima se mijenja smjer za vrijeme gužvi (SAD, Turska…)

Hrvatska nije SAD da ima široke avenije s četiri ili pet traka, no gužva na cestama nije nam nepoznata, naročito u većim gradovima i/ili tijekom turističke sezone pa bi valjalo razmotriti pogodnosti ovoga sistema koji postoji u nekoliko velikih gradova SAD-a te u Istambulu. Tako su na aveniji od četiri trake navečer tri otvorene automobilima koji grad napuštaju, dok su ujutro tri trake otvorene u smjeru grada. Na taj se način znatno smanjuju gužve i čekanje u prometnim čepovima.

Pametnije prijevozne kartice (Velika Britanija, Nizozemska)

Iako vrijednosne prijevozne karte na koje se uplati određeni novčani iznos, raspoloživ za usluge prijevoza, već postoji u nekim većim hrvatskim gradovima, nadogradnja kojom bi ga se približilo londonskome Oyster cardu, svakako bi bila poželjna. Naime, ta se elektronička pametna kartica prilagođava vašoj potrošnji, tako da u bilo kojoj kombinaciji vožnji i na bilo kojoj relaciji uvijek formira najnižu cijenu, a dnevni je maksimum jednak cijeni dnevne karte. To znači da, nakon što ste, plativši nekoliko voznih karata dosegli taj dnevni maksimum, taj dan nema dodatne naplate, tj. skidanja novca s Oyster kartice.

U Nizozemskoj je pak moguće kupiti posebnu karticu, OV-Chipkaart, koja onima koji je posjeduju omogućuje da koriste javni prijevoz u bilo kojemu gradu u zemlji. Također, kartica se bazira na broju prijeđenih kilometara, a ne na zonama, što svakome korisniku omogućuje da plati pravedniju cijenu prijevoza.

Iznajmljivanje automobila među pojedincima

Imate auto kojim se rijetko služite, toliko da vam je gotovo neisplativ? Ili ga nemate, trebao bi vam za vikend, a rent-a-car vam se čini preskupim? U mnogim državama svijeta tim biste problemima mogli doskočiti registracijom na neku od stranica koje se bave iznajmljivanjem automobila među pojedincima. Iako princip podsjeća na jednostavan “car sharing” (dijeljenje automobila koji možete iznajmiti na nekoliko sati ili dana), vozni je park u ovome slučaju sastavljen od automobila pojedinaca koji se registriraju na stranicu, postajući tako privremeni iznajmljivači osobnoga automobila. Platforme preko kojih se vrši usluga uzimaju postotak od svake transakcije, a time se financira njihovo posredovanje, ali i osiguranje automobila.

Podaci o krvnoj grupi upisani na vozačkoj dozvoli/osobnoj iskaznici (SAD)

U određenim državama SAD-a podaci o vašoj krvnoj grupi bit će navedeni na vašoj vozačkoj dozvoli ili osobnoj iskaznici, kako bi se u slučaju nesreće moglo brže reagirati i brže izvesti transfuziju.

Zajednički taksiji (Libanon, Belgija…)

Skupni ili zajednički taksiji omogućuju jeftiniji prijevoz od točke A do točke B, imaju pozitivniji utjecaj na okoliš, a posebno su praktični za transfere do aerodroma. Princip je isti kao pri običnoj rezervaciji taksija, samo vožnju trebate ranije rezervirati kako bi taksi kompanija bila sigurna da će se određena vožnja popuniti. U Bruxellesu je gradsko poduzeće za prijevoz putnika razvilo uslugu zajedničkih taksija Collecto, dostupnu isključivo tijekom noći, od 23 do 6 sati, kao dopunu noćnome prijevozu. U taksi uđete na nazačenomu Collecto stajalištu, te vas za 5 (ako imate pretplatu na uslugu) ili 6 eura (bez pretplate) odvede na kućnu adresu. Jednostavno i sigurno, naročito ako želite izbjeći vožnju automobilom kada znate da ćete popiti koju čašicu više.

Izvor: PlanB

Najnovije

Popularno

Više savjeta