Evo zašto uši nisu za čišćenje

Uši imaju svoj higijenski proces, čišćenjem i stavljanjem stranih predmeta u uho vi narušavate prirodni proces vašeg tijela, a potencijalno možete i da se povrijedite.

Evo zašto uši nisu za čišćenje

Čišćenjem ušiju vi uklanjate cerumen (smola), a cerumen održava higijenu uha, stvara zaštitni sloj.. To je savršen prirodni zaštitnik od upala i infekcija. Kada čistimo smolu, smanjujemo prirodnu odbranu. Tada je svaki kontakt sa vodom potencijana opasnost od infekcije. Smola oblaže kožu ušnog kanala i čini je masnijom, vlažnom i elastičnom, svojim mirisom odbija bube, a pruža i određenu zaštitu protiv bakterija, gljiva i vode, piše Blic.

Negativan uticaj štapića za uši:

Uklanjanjem cerumena možete ozbiljno da naškodite prirodnoj regulaciji organizma i potencijalno ugrozite vaš sluh. Kada koristite pamučne štapiće za uši, vi na taj način vosak potisnete još dublje u ušnu školjku, a to može da dovede da oštetite i bubnu opnu. Takođe, tim potezom gljivice i bakterije koje se nalaze u spoljnom dijelu uha možete dovesti do unutrašnjeg uha što će izazvati niz infekcija i upala.

Kako da se izborite sa „prljavim” ušima:

Ukoliko imate osjećaj da vaše uho luči previše cerumena ili da imate previše masti u ušnoj školjki treba da posjetite ljekara i on će naći najbolje rješenje za vaš problem. Nikako sami ne preuzimajte ulogu ljekara i ne posežite za alternativnim metodama bez savjeta sa ljekarom.

Kada je vreme da se obratite ljekaru:

– bol u uho

– oslabljen sluh

– svrab

– neprijatan miris

 

 

(NN)

Najnovije

Popularno

Više savjeta