Dunja liječi kašalj i astmu

Dunja, voćka jeseni, prava je vitaminska bomba koja liječi kašalj. Osim male količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljikohidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina.

Od vitamina, najviše ima vitamina C, ali i veliku količinu karotena (provitamina A), vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Bogata je bakrom, kalijem, kalcijem, magnezijem, natrijem, željeza, sumporom, hlorom.
Sjemenke dunje sadrže čak 15 posto ulja i velike količine važnog sastojka amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno djelovanje.

Ljekoviti su i plodovi i listovi i sjeme, a posebno sok i sirup. Zahvaljujući taninu i sluzi, povoljno djeluje na rad crijeva i sprečava infektivne bolesti.

Dunjin sok, ukuhan s istom količinom šećera, liječi kašalj, astmu i akutnu dijareju (proljev). Pečena ili kuhana dunja, preporučuje se kod upala želudačne i crijevne sluzokože, ali i za liječenje malokrvnosti.

Čaj od cvjetova dunje pomaže smirivanju kašlja, a čaj od sjemenki djeluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i neprijatan zadah.
Dunje se mogu kuhati ili peći, pa najčešće služe za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica. Dobro se slažu s pečenim mesom, piletinom, pačijim mesom, junetinom i mesom divljači.

 

(Avaz)

Najnovije

Popularno

Više savjeta