Domaći recept: Lijek za kašalj od samo 2 sastojka

Ako ste i vi među nesretnicima koje je uhvatila prehlada obradovaće vas genijalan recept za ovaj lijek za kašalj. Riječ je o ljekovitom sirupu koji možete napraviti sami kod kuće za 20 minuta. Ovaj sirup od dva glavna sastojka odčepljuje sinuse, liječi kašalj i prehladu u rekordnom roku, a mogu ga koristiti i djeca.lijek za kašalj

Domaći recept: Lijek za kašalj od samo 2 sastojka

Glavni sastojci:

– 250 grama svježeg luka narezanog na komade srednje veličine

– oko 125 grama meda

Po želji možete dodati i slijedeće sastojke:

– 1 kašičica češnjaka (cijeli ili u prahu) koji olakšava bol

– 1 do 2 kašike brijesta (suhog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo

– 1 do 2 kašike svježe narezanog korijena đumbira ili 1 žlica praha korijena đumbira koji ugrijava, pospješuje cirkulaciju te sveukupnu učinkovitost sirupa

– 1 do 2 kašike korijena bijelog sljeza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj

U sirup možete staviti svo ovo bilje po slobodnom izboru, ali ne više od 2 kašike sveukupno.

Postupak:

1. Narezani luk i bilje po izboru stavite u manji lončić od nehrđajućeg čelika ili stakla (ne aluminija). Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama).

2. Upalite šporet na laganu vatru i pustite da lagano vrije. Kad med postane tekući još smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje ljekovite sastojke u med. Lonac poklopite kako bi se sva ljekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac maknite svakih par minuta kako biste na brzinu promiješali sirup i spriječili da ne zagori (iako bi vatra trebala biti dovoljno slaba da do toga sigurno ne dođe).

3. Nakon 20 minuta laganog ključanja, maknite lončić s vatre. Procijedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) ostavite u malu staklenku s poklopcem i držite ga u hladnjaku.

Sirup uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata. Doza: 1 kašičica za djecu do 10 godina te 1 kašika za djecu stariju od 10 godina i odrasle.

 

Izvor: Zadovoljna.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta