Da li je opasno prokuhavati vodu više puta?

Ono što nam se svima često događa je to da stavimo vodu kuhati u električno kuhalo, zaboravimo na to pa onda kasnije opet uključimo kuhalo s istom vodom da opet proključa. Prokuhavati vodu je dobra stvar jer ona postaje sigurnija za piće. Štetni spojevi izlaze van te isparavaju i pojedini plinovi koji mogu biti u njoj. Ali ako je kuhate dva puta onda ćete drugi put uništiti i ono dobro što je ostalo u njoj.

Da li je opasno prokuhavati vodu više puta?

Prokuhavanjem vode dva puta zdravi minerali koji se nalaze u njoj postaju štetni, osim toga tako nastaje i kamenac u posudi u kojoj se voda kuha.

Nitrati

Oni se nalaze i u vodi i u vazduhu i u tlu, ali postaju opasni kada su izloženi visokim temperaturama. Visoke temperature pretvaraju ih u nitrozamine koji su kancerogeni, a doktori ih dovode u vezu sa nastankom raka jajnika, debelog crijeva i želuca.

Fluoridi

Fluoridi u vodi predstavljaju rizik za zdravlje, naročito suopasni za neurološki i kognitivni razvoj djece. Objavljena je studiju koja je dokazala da je prisutnost fluorida u vodi povezana sa nižim koeficijentom inteligencije kod djece. Također se dovode u vezu sa nižom stopom plodnosti.

Arsenik

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je najveća opasnost u vodi arsenik koji vodi do trovanja, problema sa probavnim organima, dijabetesom, pa i do kardiovaskularnih bolesti.

Da li je voda u plastičnoj boci zdrava?

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta