Da li će se GMO paradajz u budućnosti koristiti kao lijek?

Naučnici iz centra John Innes razvili su novo sjeme GMO paradajza koje može proizvesti prirodne hemikalije koje se mogu koristiti za borbu protiv bolesti u budućnosti.

Da li će se GMO paradajz u budućnosti koristiti kao lijek?

GMO paradajzNovo sjeme genetički modificiranog paradajza sadrži velike količine resveratrola. To je antioksidant kojeg ima u grožđu a pokazao se kao učinkovit u liječenju raka, srčanih oboljenja, Alzhajmerove bolesti, dijabetisa i nekih drugih bolesti. Naravno sve te tvrdnje treba još naučno dokazati jer postoje različita mišljenja o efektima resveratrola.

Naučnici koji su radili na razvoju sjemena paradajza ističu kako će genetički modificiran paradajz sadržavati reveratrola koliko ga ima u 50 boca crnog vina.

Na drugom genetički modificiranom sjemenu paradajza proizvedene su veće količine genistein jedinjenja koji se također može koristiti u liječenju raka dojke.

Cilj je da se na ekonomičan način iskoriste biljni sastojci na više različitih vrsta biljki, a paradajz je uzet za početak jer je njegova proizvodnja jeftina, ne zahtijeva mnogo pažnje a prinosi su relativno dobri.

Novo istraživanje objavljeno je u magazinu Nature Communications.

 

(Klix)

Najnovije

Popularno

Više savjeta