Naslovnica Zanimljivosti Bolovi u leđima i kako ih tumačiti

Bolovi u leđima i kako ih tumačiti

0
403

Gotovo da nema odrasle osobe koja nije imala makar jednom bolove u leđima. Nemojte ih ignorisati i pokušajte ustanoviti uzroke, jer se iza ovih bolova mogu kriti neke veoma ozbiljne bolesti, upale i infekcije. U leđima se nalazi najviše nervnih završetaka, pa ona prva odreaguju i na taj način pravi uzrok bola ostaje sakriven. Četiri od pet ljudi će u nekom trenutku svog života patiti od bola u leđima a jedan od šest radnih dana koji se izgubi usljed lošeg zdravlja je posljedica bola u leđima koji se često desi bez upozorenja.

Različiti bolovi u leđima i savjeti za prepoznavanje

Bolovi u glavi i potiljku

Ovi bolovi u leđima su najčešće posljedica napetosti. Javljaju se kod osoba koje dugo sjede odnosno kao posljedica krutog dugotrajnog sjedenja. Sjedenje ispred monitora opterećuje intervertebralne diskove sa oko 140kg (kad ležimo na leđima opterećenje iznosi samo 25kg).

Krstobolja

Manifestuje se uz jak bol koji onemogućava promjenu položaja tijela. Može se javiti u svakom trenutku. Kad se neki teret nepravilno podiže, pritisak na kičmu povećava se za 28 puta. Zato kad nešto dižete uvijek se spustite u polučučanj i iz tog položaja dižite teret.

Bol koja prelazi u ruke i noge

Javlja u slučaju kada je došlo do pomaka intervertebralnih diskova i to u području slabinskog dijela kičme. To je uzrok i osećaja obamrlosti u rukama i stopalima. Između svakog od naša 33 pršljena nalazi se jedan intervertebralni disk. On se sastoji od hrskavice i vezivnog tkiva koje je u centru – želatinskoj jezgri – jako mekano i obavijeno ovojnicom koja onemogućava masu da iscuri van. Ako oslabi ili se stanji želatinozna materija može da isteče i pojedini pršljenovi se tada taru jedan o drugi.

Obamrlost na vrhovima prstiju ruka

Ovo je tipičan znak oštećenog intervertebralnog diska u području vratne kičme. Posebno su ugrožene majke koje nose bebe u marami koja se zaveže oko vrata. Takvo opterećenje je najopasnije za vratni dio kičme.

Bol u jednom dijelu leđa

Bolovi koje osjećate u jednom dijelu leđa, u stomaku i preponama i tokom mokrenja, ukazuju na kamen u bubregu. On najčešće nastaje kao posledica neunošenja dovoljno vode i proteina u organizam, a skloniji su mu muškarci. Ako je bol u donjem dijelu leđa praćen i povišenom tjelesnom temperaturom, moguće je da imate upalu bubrega.

Bol koji se javlja u donjem dijelu stomaka, a praćen je i bolom u leđima, povraćanjem i mučninom, najčešće je posljedica akutne ili hronične upale pankreasa.

Razlika između bola gornjih i donjih leđa

Bolovi u leđima se mogu javljati u gornjoj i donjoj zoni. Loše držanje, gojaznost, kao i slabi mišići abdomena mogu dodatno da poremete kičmenu ravnotežu, što tjera vrat da se savija ka naprijed kako bi kompenzovao ravnotežu. Također, stres i emotivni napor mogu da utiču na stezanje i kontrakciju mišića. Pritisak uslijed držanja naročito može da doprinese hroničnom bolu u vratu, gornjim leđima i rukama.

Suprotno, bol donjih leđa se osjeća u podnožju leđa. Bol donjih leđa može nastati od dizanja teških predmeta, pretjeranog istezanja mišića donjih leđa, ili od direktne povrede ili nezgode. Ovi događaji mogu uzrokovati istegnuće ili iščašenje donjih leđa, što dovodi do nastanka bola i ponekad grčenja mišića. Prekomjerna tjelesna težina, pušenje i stres također mogu da doprinesu bolu donjih leđa.