9 načina da ostanete zdravi dok radite od kuće

Postoji nešto zadovoljavajuće kad radite u udobnosti vlastitoga doma. Nema putovanja na posao i s posla, možete koristiti kupaonicu kada god želite i koliko god želite, a ako vam se prohtje, možete raditi u trenirci ili pidžami.

9 načina da ostanete zdravi dok radite od kuće

Ali, unatoč brojnim prednostima čijenice da imate ured u vlastitoj sobi, ponekad je teško ostati sretan i zdrav dok radite od kuće. Prelaki pristup frižideru, minimalna socijalizacija i izvještaji s posla razbacani po podu dnevne sobe samo su neke od stvari koje mogu imati poguban učinak na vaše ukupno stanje.

Naravno, s par jednostavnih promjena u vašoj dnevnoj rutini, postaje moguće istovremeno raditi od doma i ostati zdrav.

1. Radni stolovi za stajanje

Stolovi za stajanje dobra su alternativa običnim radnim stolovima. Možda na prvi pogled ne djeluje ugodno raditi stojećki, ali istraživanja su pokazala da ljudi koji koriste stolove za stajanje smanjuju rizik od pretilosti, dijebetisa tipa 2 i raka. Ako vas to nije uvjerilo, Ernest Hemingway, Charles Dickens i Leonardo Da Vinci koristili su takve stolove za stvaranje nekih od svojih remek-djela.

2. Zdravi obroci

Najteža stvar pri radu od kuće je izbjegavati lošu hranu kada ste pod stresom. Kako bi se lakše borili s tim problemom, očistite svoju kuhinju od sve nezdrave hrane. Napunite svoj frižider zdravim obrocima. Voće s visokom postotkom vode, povrće koje je lako rezati i jesti i sjemenke pune proteina dobri su zamjenski obroci. Iako će u početku biti teško mijenjati način života, s vremenom ćete se navići na grickanje grožđa umjesto keksa.

3. Pijte vodu

Pobrinite se da cijeli dan ostanete hidrirani, za što bi trebali popiti oko osam čaša vode dnevno. Ne samo da je to dobro za vaše zdravlje, već ako pijete puno vode to može smanjiti vašu želju za hranom.

4. Pauza za šetnju

Uzimanje pauze svakih sat vremena može vam pomoći u refokusiranju na posao, posebno ako vam se dogodi mentalni blok. Možete par minuta šetati po kući, ili još bolje , desetak minuta oko kvarta. Odlazak van ima pozitivan učinak na vaše tijelo, te povećava funkcioniranje mozga i kreativnost. Uz to, pristojna količina vitamina D od sunčeve svjetlosti pospješuje imunološki sistem i rast kostiju.

5. Stvorite rutinu

Rasporedi su važan dio stvaranja i održavanja zdrave radne atmosfere. Stvaranje rasporeda za vaše radne dane i sate na redovitoj, konzistentnoj osnovi može vam pomoći organizirati vaše misli i spriječiti da se preradite. Lako je spavati svakoga dana sve do podneva a zatim raditi sporadično tijekom dana, ali takav nekonzistentan raspored otežava tijelu navikavanje na normalnu radnu strukturu. Rutine pomažu u gradnji učinkovitosti i popravljaju vaše raspoloženje tijekom tjedna.

6. Vježbajte

Fizičko je vježbanje važan dio brige o zdravlju kada radite od doma. U stvari, neki bi rekli da je čak i lakše vježbati ako radite u vlastitoj kući/stanu, jer lakše možete uzimati pauze kako vama paše. Ako osjetite da gubite fokus dok radite, brzo odradite nekoliko čučnjeva ili trbušnjaka. Oblačenje u odjeću za fizičke aktivnosti jednom ili dvaput tjedno može vam pomoći da ostanete aktivni tijekom dana. Lakše je otrčati kilometar, dva prije ručka ili raditi jogu tijekom 15-minutnog odmora.

7. Napravite svoj ured

Jedna od najbitnijih stvari za rad od doma je stvaranje prostora namjenjenog isključivo vašem poslu. Imati pravi ured, kutak ili čak samo radni stol može pomoći u odvajanju posla od osobnog života. Držeći posao u jednom dijelu doma omogućuje vam da psihološki povežete taj određeni prostor isključivo s poslom, ostavljajući ostatak kuće ili stana otvorenima za odmor i relaksaciju. Na taj se je način lakše odvojiti od posla nakon što vam je radno vrijeme gotovo, što pomaže u održavanju zdrave ravnoteže između posla i života.

8. Obucite se

Oblačenje za posao svakoga jutra poboljšati će produktivnost i općenito mentalno zdravlje. Oblačenje kao da idete u ured može vas motivirati da radite jače nego što bi radili kada bi po cijele dane bili u pidžami. Iako to možda i ne mora biti svakodnevni zahtjev u vašem kućnom uredu lako ćete primjetiti povećanje predanosti poslu.

9. Nove lokacije

Rad od doma može u početku izgledati kao sjajna stvar, ali nakon nekog vremena može sve više podsjećati na zatvor. Umjesto da mrzite svoje utočište, prebacite posao na novu lokaciju. Ako je rad u nekom zajedničkom radnom prostoru preskup (ili previše udaljen), probajte raditi u lokalnom kafiću ili čak javnoj knjižnici. Neki gradovi imaju i WiFi u parkovima.

(Mashable/Magazin.hr)

Najnovije

Popularno

Više savjeta