9 aplikacija za autizam koje podržavaju roditelje djece sa autizmom

Autizam je složeni spektar poremećaja koji može značajno utjecati na svakodnevni život djece i njihovih roditelja. Srećom, tehnologija je donijela brojne resurse koji mogu olakšati roditeljima pružanje podrške svojoj djeci sa autizmom. Aplikacije dizajnirane posebno za ovu svrhu pružaju alate za učenje, komunikaciju i razvoj vještina. U ovom članku, istražujemo devet aplikacija za autizam koje podržavaju roditelje djece sa autizmom.

9 aplikacija za autizam koje podržavaju roditelje djece sa autizmom

  1. Proloquo2Go je moćan alat za komunikaciju koji pomaže djeci sa autizmom da izraze svoje misli i potrebe. Aplikacija koristi simbole i slike kako bi olakšala komunikaciju i podržala razvoj jezičnih vještina.
  2. Autismate nudi personalizovane interaktivne aktivnosti koje pomažu u razvoju kritičnih vještina kao što su komunikacija, socijalne interakcije i samostalnost.
  3. Choiceworks pomaže djeci sa autizmom da razumiju rutine i postupke koristeći vizualne rasporede, što pomaže smanjenju anksioznosti i poboljšava organizaciju.
  4. Endless Reader je edukativna igra koja koristi šarene ilustracije i zanimljive priče kako bi podržala razvoj vještina čitanja kod djece sa autizmom.
  5. First Then Visual Schedule  koristi vizualne rasporede kako bi pomogla djeci da razumiju i prate rutine i aktivnosti, čime se smanjuje anksioznost i poboljšava predvidljivost.
  6. Autism Therapy with MITA pruža različite terapeutske aktivnosti za djecu sa autizmom kako bi podržala razvoj kritičnih vještina poput jezika, pažnje i fine motorike.
  7. Pictello omogućava korisnicima da stvaraju personalizovane priče koristeći slike i zvukove, što pomaže u razvoju jezičnih vještina i maštovitosti.
  8. iPrompts nudi vizualne podrške za različite aktivnosti, čime se olakšava tranzicija između zadataka i pomaže u razvoju neovisnosti.
  9. Model Me Going Places koristi video snimke kako bi djeci sa autizmom pomogla da razumiju i nauče pravilno ponašanje u različitim javnim situacijama.

Ove aplikacije predstavljaju samo nekoliko od mnogih resursa koji su dostupni roditeljima djece sa autizmom. Tehnologija igra ključnu ulogu u pružanju podrške, olakšavanju učenja i razvoju vještina ovim posebnim pojedincima, doprinoseći njihovom napretku i kvaliteti života.

Najnovije

Popularno

Više savjeta