7 rutina koje trudnice moraju izbjegavati

U trudnoći žene moraju još više paziti na to što unose u tijelo i što nanose na njega. Kako se na koži tijekom trudnoće mogu pojaviti prištići, tamne mrlje, strije i druge promjene dobro je znati koje bi sastojke kozmetičkih proizvoda te uobičajene rutine njege i uljepšavanja trudnice trebale izbjegavati ili primjenjivati pažljivije uz savjete dermatologice, dr. Maje Ceković.7

7 rutina koje trudnice moraju izbjegavati

1. Ne koristite retinol u bilo kojem obliku
Retinol odnosno vitamin A koristi se protiv bora, akni i strija – ali ne u trudnoći. Dolazi u oralnoj i topikalnoj primjeni, a iako je dokazano da samo retinol u oralnom obliku može uzrokovati deformacije kod bebe, dermatolozi savjetuju da ih se izbjegava sveukupno.

2. Ograničite korištenje salicilne kiseline
Salicilna kiselina koristi se za liječenje akni jer uklanja mrtve slojeve kože koji začepljuju pore. Uzima li se oralno tijekom trudnoće može uzrokovati komplikacije pa čak i deformacije.

Imate li puno prištića, 1 do 2-postotnu salicilnu kiselinu dozvoljeno je koristiti u lokalnoj primjeni, ali nikako nemojte raditi kemijske pilinge lica i tijela na bazi ove kiseline zbog toga što preparati za kemijski piling sadrže znatno veći postotak salicilne kiseline koji dovodi do skidanja površinskog sloja kože te time omogućava njezinu bolju apsorbciju u organizam’, ističe dr. Maja Ceković, spec. dermatovenerolog.

3. Dobijete li melasmu, hiperpigmentaciju kože koja se najčešće razvija u trudnoći, nemojte je liječiti preparatom koji sadrži hydroquinone
Hydroquinone se koristi za posvjetljivanje tamnih mrlja, ali zbog njegovog štetnog djelovanja nemojte ga koristiti tijekom trudnoće . Za sprečavanje stvaranja tamnih mrlja na licu koristite kremu za sunčanje bez kemijskih filtera, odnosnu kremu na bazi cink oksida ili titanij dioksida ili kombinaciju oba sastojka koji se ne apsorbiraju kroz kožu.

‘Pridržavajte se općih preporuka za zaštitu od štetnog djelovanja sunčevog zračenja, a to znači da ga treba izbjegavati između 10 i 16 sati te nosite šešir i naočale’, savjetuje Maja Ceković. Nakon što rodite savjetujte se s dermatologom koji je najbolji način da uklonite preostale tamne mrlje.

4. Možete lakirati nokte, ali budite pažljivi kod manikure i pedikure
‘Obzirom da neka istraživanja upućuju na povećan rizik od spontanih pobačaja kod žena zaposlenih u salonima za njegu noktiju savjetuje se tijekom trudnoće manikuru prorijediti’, napominje Ceković.

Kod uređivanja noktiju ne režite kožicu oko nokta te ne odstranjujte stvrdnutu kožu. Uklanjanje kožice i stvrdnute kože povećava rizik od porezotina i infekcija što nikako nije poželjno dok ste u drugom stanju.

5. Ne nanosite kremu za samotamnjenje
Mada se u posljednje vrijeme daje prednost sredstvima za samotamnjenje pred sunčanjem, koje može izazvati rak kože, tijekom trudnoće treba izbjegavati i ta sredstva zbog nedostatka informacija o mogućim oštećenjima i mutacijama DNK izazvanim tim tvarima.

6. Kod bojanja kose radije birajte pramenove
Bojanje cijele kose u trudnoći ne preporuča se zato jer boja duže vrijeme mora odstajati na tjemenu, odnosno na koži. Zato je bolje birati pramenove koji ne obuhvaćaju cijeli skalp već samo pojedine dijelove.

7. Budite pažljivi kod depilacije voskom
Depilacija voskom, ako se ne radi ispravno, može uzrokovati urastanje dlačica što pak može rezultirati upalama. Stoga depilaciju voskom prepuštajte samo provjerenim stručnjacima s dobrim higijenskim uvjetima.

‘Nikako za vrijeme trudnoće nemojte provoditi lasersku epilaciju’, ističe dr. Maja Ceković.

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta