7 razloga zašto je hladan tuš dobar za vaše zdravlje

Možda ga ne vole svi, pa većina ipak preferira mlaku vodu ili toplu za relaksaciju, ali makar povremen hladan tuš je odličan izbor. Iz bojazni da ne ostanu samo sa hladnom vodom, ljudi širom svijeta se trkaju kako ne bi ostali zadnji za tuširanje, međutim, kako se pokazalo, to i nije toliko loša stvar za naš organizam.

7 razloga zašto je hladan tuš dobar za vaše zdravlje

Naime, tuširanje hladnom vodom donosi brojne dobre stvari za naš organizam. Iako ne mora da bude konstantno, makar povremeno je odlično. Ovo su samo neke beneficije ovakvog tuširanja…

Povećava opreznost
Bez obzira da li se opredjelite za tuširanje hladnom vodom ujutru ili uveče, primarni šok koji osjetite dovešće do dubokog disanja, a ono ne samo što pomaže tijelu da se ugrije, već i povećava cjelokupni unos kiseonika u organizam. Na sve to, srce počinje jače da radi što pomaže da se krv brže rasprostre po organizmu, a to dovodi do bržeg buđenja tijela usljed povećanja svijesti.

Poboljšava izgled kose i kože
Kada su kosa i koža u pitanju, jedan od najprirodnijih načina održavanja jeste upravo hladna voda. Dok topla umije da kožu čini suhom, hladna je idealna za otvaranje pora, ali istovemeno zna da ih sačuva sprječavajući nečistoću da uđe. Istovremeno, ovakvo tuširanje omogućava da zdrave supstance duže ostanu na koži. Što se tiče kose, hladna voda doprinosi da ona izgleda sjajnije, snažnije i jače.

Poboljšava imunitet i cirkulaciju
Hladna voda poboljšava cirkulaciju i, samim tim, pospješuje rad i funkcionalnost cijelog organizma. Istovremeno, ovakvo tuširanje može da smanji krvni pritisak, pomogne za otčepljenje arterija, pa i da i te kako doprinese imunitetu.

Stimuliše gubitak kilograma
Vjerovali ili ne, hladni tuševi pomažu za gubitak težine. Ljudsko tijelo se sastoji od dva oblika masti, dobre i loše. Dobra mast generiše toplotu tjerajući tijelo da se ugrije, a pokreće se kada smo izloženi nižim temperaturama. Hladna voda stimuliše ove masti, pa samim tim i utiče na kilograme. Možda rezultati neće biti odmah vidni, međutim nakon nekog vremena promjena će biti veoma očigledna, a napor je bio minimalan.

Ubrzava oporavak mišića
Vjerovatno ste barem jednom čuli da neki sportisti praktikuju kupanje u hladnoj vodi nakon treninga kako bi smanjili napetost u mišićima, isto važi i za brzo tuširanje ako želite da što više opustite vaše tijelo. Neka istraživanja pokazala su da tuširanje daje slabije rezultate od kupanja koje može da pomogne i četiri dana nakon treninga, ali svejedno se osjeti promjena.

Oslobađa stresa
Suptilna priprema tijela kako ne bi došlo do šoka, ali i sam dodir hladne vode, kako se pokazalo, utiče da se cjelokupan organizam, pa i misli direkto usmjere ka tome. Samim tim, osim što dovodi do opuštanja mišića, dovodi i do skretanja pažnje i nema razmišljanja o bilo kakvim problemima ili napetosti.

Utiče na depresiju
Hladni tuševi pokazali su se kao djelotvorni u borbi protiv depresije zbog osjećaja koji stvara u receptorima koji detektuju hladnoću, a koji tada odjednom šalju veliki broj impulsa. Dok poboljšava raspoloženje, istraživanja su pokazala da naizgled nema negativnih efekata i ne stvara zavisnost u smislu da će rješenje uvijek biti traženo u njima.

 

 

(Ljepotaizdravlje)

Najnovije

Popularno

Više savjeta