7 najvećih mitova o raku

Mitovi kako spriječiti obolijevanje od raka godinama postoje od pamtivijeka. Neki od njih su i točni, no većina ih je zavaravajuća, čak i smiješna. U nastavku saznajte istinu od sedam najvećih mitova o raku.

7 najvećih mitova o raku

1. mit: Dizajnerski ruževi sadrže olovo koje uzrokuje rak.

Istina: Više je nego logično da bi se ruž koji sadrži nešto što uzrokuje rak povukao iz prodaje. Ta je priča kružila godinama, no daleko je od istine.

2. mit: Pružanje oralnog zadovoljstva muškarcima smanjuje rizik od raka dojke.

Istina: Kružila je priča kako felacio može smanjiti rizik od obolijevanja od raka dojke kod žena. Istina je da ne postoje nikakvi dokazi za to.

3. mit: Dezodoransi mogu uzrokovati rak dojke.

Istina: Ne postoje dokazi da dezodoransi mogu uzrokovati rak dojke. Priča se kako kroz obrijane pazuhe kemikalije ulaze u organizam i tako uzrokuju rak. No, to nikad nije dokazano.

4. mit: Bušenje bradavica (piercing) može uzrokovati rak dojke kod žena, ali i muškaraca.

Istina: Ozljeda na grudima ili bradavici ne može dovesti do razvijanja raka. Jedini rizik od piercinga na bradavicama je infekcija.

5. mit: Muškarci ne obolijevaju od raka dojke.

Istina: Muški rak dojke je puno rjeđi nego kod žena, ali se ipak pojavljuje. Primjerice, imao ga je glumac Richard Rountree.

6. mit: Postoji lijek za rak, no farmaceutske kompanije onda ne bi zarađivale.

Istina: Da je to istina, kako onda članovi obitelji vlasnika farmaceutskih kompanija i dalje obolijevaju od raka? Tvrdnja da postoji lijek za rak nije realna jer nisu svi rakovi isti.

7. mit: Prosljeđivanjem e-pošte prijateljima donirat ćete novac za liječenje raka.

Istina: Bilo koja ozbiljna organizacija za liječenje raka ne skuplja novac prosljeđivanjem e-pošte. Primjerice, dobijete e-mail u kojem je tužna priča o oboljelom dječaku koji treba novac za liječenje i ako poruku proslijedite dalje, donirat ćete jednu kunu za njegovo liječenje. Ne trošite svoje vrijeme na to. Riječ je o prijevari i mitu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta