5 grešaka koje usporavaju metabolizam

Metabolizam ima ključnu ulogu kod gubitka tjelesne masti. Iako redovito prakticirate tjelovježbu i pazite na unos kalorija, vaši kologrami možda ipak rastu. Za to su odgovorne greške koje svakodnevno nesvjesno radite, a zapravo usporavaju metabolizam piše Index.

5 grešaka koje usporavaju metabolizam

Doručak

Doručak je najbitniji obrok u vašem danu. Osobe koje redovito i adekvatno doručkuju imaju manje problema s prekomjernom težinom al ii vise energije u usporedbi s onima koji doručak preskaču. Može se desiti da osjećate veću glad nakon preranog doručka, ukoliko ste se pronašli u toj skupini, vrlo vjerojatno vaš doručak sadrži previse šećera i ugljikohidrata.

Količina proteini

Jedno istraživanje, u kojoj su bili uključeni vrhunski sportaši, pokazalo je da ljudsko tijelo može iskoristiti samo između 20 i 40g proteina. Stoga nemojte pretjerivati s količinom proteina jer se tijelo onda bavi s izlučivanjem viška proteina umjesto sagorijevanjem masnoća.   Naravno nemojte izbjegavati protein, oni su vrlo bitni za ljudski organizam.

Manji unos hrane ne znači i manje kolograma

Naravno da je potrebno smanjiti unos kalorija kako bi se gubilo na težini. No ako gladujete, nakon 24 sata gladovanja tijelo preplave hormone stresa, a oni za energiju koriste masne naslage al i proteine koji grade mišiće. Kako biste to shvatili bitan je podatak da samo 32% izgubljene tjelesne težine ide na račun masti, a 68% na račun mišića. U trenutku kada se ponovno vratite iz gladovanja na stare prehrambene navike svi izgubljeni kilogrami se vrate natrag, a zbog usporenog metabolizma i gubitka mišića dobiti ćete još vise masnoće.

Konzumiranje napitaka s 0% šećera

Šećer ima negativan utjecaj na tijelo jer povećava razinu glukoze u krvi. To vrijedi i za umjetna sladila i sve druge oblike šećera. “Niski udio šećera” znači da proizvod ne sadrži više od 5g šećera u 100g hrane ili 2,5g u 100ml neke tekućine. “Bez šećera” znači da proizvod  u 100g ili 100ml ne sadrži vise od 0,5g šećera. “Bez dodanog šećera” podrazumijeva da proizvod sadrži monosaharide, disaharide i druge sastojke koji služe kao zaslađivači. Dakle zaključak je da svi proizvodi s tim oznakama zapravo sadrže šećer.

Pranje voća i povrća

Pesticidi loše djeluju na naš organizam, tako što utječu na održavanje unutarnje ravnoteže, plodnost, metabolizam stanica, ponašanje i razvoj. Zato uvijek dovro operate voće i povrće. Ako perete salatu, potopite ju u vodu i dodajte nekoliko kapi jabučnog octa. Nakon toga isperite salatu u void. Što se tiče voća čak i ako ga namjeravate guliti dobro ga operate jer guljenjem možda prenesete pesticide na samo “meso” voća.

Najnovije

Popularno

Više savjeta