4 vrste infekcija koje se mogu pojaviti na koži ispod grudi

Vjerovatno ne gledate često šta se dešava na koži ispod grudi, dok se ne pojavi neki problem. Koliko god želite da nešto što nije na vidnom mjestu, sklonite iz misli, vrijedno je uzimanja ogledala i provjeravanja – pogotovo ako imate veće grudi.

4 vrste infekcija koje se mogu pojaviti na koži ispod grudi

1. Osip i gljivične infekcije

Zašto ga imate: Vrlo je česta pojava osipa ispod grudi, pogotovo kada je toplo i vlažno vrijeme. Trenje i vlažnost u ovom predjelu kože oštećuju sloj kože, pa se tako javljaju gljivične infekcije. Znojenje i gljivice koje su “zarobljene” ispod grudi, dovode do osipa.

Kako da ga se riješite: Pospite puder po zahvaćenoj koži dok se ujutru spremate i ako je potrebno i tokom dana jer će pomoći kod upijanja vlage i održaće kožu suhom. Takođe je potrebno da odete kod svog dermatologa koji će vam prepisati posebnu kremu za suzbijanje iritacije.

2. Iritacija zbog toplote

Zašto je imate: Okrivite slobodno toplo vrijeme zbog kojeg se više znojite nego inače i koje vam je nanijelo iritaciju koja svrbi. Do ovoga dolazi zbog začepljenja u znojnim kanalima koji dovode do crvenila i svraba.

Kako da je se riješite: Najefektniji tretman je da se držite mjesta na kojima nije mnogo vruće. Takođe možete na kožu stavljati kalamin losion ili puder, kako bi se koža smirila.

3. Izrasline, kao bradavice

Zašto ih imate: Ovo je još jedan čest tip iritacije kože: seboroična keratoza. To su benigne izrasline koje podsjećaju na bradavice i koje ponekad znaju da svrbe.

Kako da ih se riješite: Ove izrasline nisu opasne, tako da jači tertmani nisu obavezni. Ali ako vama lično smetaju jer imate čudan osjećaj, možete ih se riješiti kod dermatologa, tretmanom sa tečnim azotom, laserom ili hirurškim putem.

4. Bradavice

Zašto ih imate: Često se ženama pojavljuju bradavice u ovom predjelu tijela zbog trenja između brushaltera i kože ili kože o kožu.

Kako da ih se riješite: Bradavice se mogu ukloniti hirurškim putem, odnosno jednostavnim odsijecanjem.

Najnovije

Popularno

Više savjeta