15 ludih ideja kako ostati zdrav zimi

Donosimo 15 ludih ideja kako ostati zdrav zimi kada su generalno svi prehlađeni, a police ljekarni su prepune proizvoda za sprječavanje prehlade. Poželjno bi bilo da ove godine zima i hladnoća ne utiču na naše zdravlje.

Kako ostati zdrav zimi

Kašalj, šmrcanje, promrzle noge i ruke ne moraju nužno biti scenarij u ovim hladnim danima. Evo 15 neobičnih ideja kako izbjeći najgore prehlade:

kako ostati zdrav zimi

1. Nosi naočale ili trepći češće

Što je zrak hladniji to je u njemu manje vlage. Centralno grijanje također ga isušuje, što može dovesti do osjećaja suhoće u očima. “Okružene suhim zrakom, suze lakše isparavaju. Stoga je dobro češće treptati, kako bi potaknuli suze i ovlažili oko”, kaže oftalmolog  Julian Stevens.

Suh zrak iritira oko, pa matične stanice potiču proizvodnju suza kako bi se oko zaštitilo od isušivanja. Suze koje u takvim uvjetima proizvodimo imaju smanjenu mogućnost ovlaživanja oka, pa dolazi do upale, čiji su simptomi svrbež, crvenilo, teški i ljepljivi očni kapci.

“Naočale, sunčane ili za bolji vid, mogu pomoći da se oko zaštiti. Noseći ih smanjuje se isparavanje suza”, poručuje oftalmolog.

2. Hraniš li se u gužvama, gdje ima mnogo ljudi, jedi lijevom rukom

Rukama je moguće prenijeti brojne viruse i bakterije, pa je dobro s jednom se rukom rukovati, a s drugom hraniti. “Kada sudjelujem u kakvom društvenom okupljanju uvijek se rukujem desnom, a jedem lijevom rukom. Prije odlaska uvijek operem ruke ili koristim gel za dezinfekciju kako bi uništila potencijalne viruse i bakterije”, kaže stručnjakinja za sigurnost hrane Lisa Ackerley.

3. Reci ne toplom vinu ili čašici za ugrijati se

Ispijanje alkoholnog napitka možda trenutačno djeluje kao da ugrije tijelo, međutim prisutnost alkohola u organizmu odvraća krv od pojedinih organa, što rezultira padom tjelesne temperature. Alkohol proširuje žile, posebice one najmanje, kapilare, pa se krv brže hladi, a temperatura tijela pada. Također, istraživanja su pokazala kako ispijanje alkohola zimi uzrokuje da se tijelo prestane tresti, što je samo metoda kojom ono nastoji ostati zagrijano. Kada se tijelo trese, mišići se grče i stvaraju toplinu.

4. Ukoliko ste pretili, cijepite se protiv gripe

Djeca, starije osobe i pretile osobe trebale bi se cijepiti protiv gripe. To treba učiniti na vrijeme, budući je pojedinim cjepivima potrebno i do tri tjedna da se u potpunosti aktiviraju u našem tijelu. Stručnjakinja za gripu, Wendy Barclay navodi kako su pretili ljudi posebno ranjivi na gripu, često oboljevaju, pa bi se trebali dodatno i zaštititi.

5. Umijesto u prirodi, hodaj po trgovačkim centrima

Niske zimske temperature potiču bolove u zglobovima. Pokazala su to istraživanja o artritisu. Hladnoća i vlaga najgori su neprijatelj oboljelima od artritisa. “Zimi su naši receptori za bol nešto osjetljiviji, pa se ista bol ljeti ne osjeća tako intenzivno kao zimi”, kaže kirurg i ortoped Jonathan Miles. Osim tople odjeće, on preporuča vruće obloge i kupke, ali i 40 minuta vježbanja, svaki dan, kako bi zglobovi uspješno prezimjeli. “Ukoliko vrijeme dozvoljava, prošećite po svježem zraku, a ukoliko je doista hladno, zadovoljite se šetnjom po zagrijanom trgovačkom centru”, kaže kirurg.

6. Ujutro sjedni pored lampe

Mračnim zimskim danima može se doskočiti lampom koja oponaša dnevno svjetlo. Nedostatak svjetlosti i vitamina D, kojeg naše tijelo proizvodi potaknuto sunčevom energijom, uzrokuje umor i bezvoljnost. “Dnevna svjetlost potiče proizvodnju melatonina, koji regulira naše raspoloženje i san”, kaže neurolog Irshaad Ebrahim.

7. Kloni se javnog prijevoza

Kihne li ili zakašlje netko tko sjedi pored tebe u autobusu ili tramvaju, okreni glavu na desetak sekundi, dok se zrak ne pročisti. Po mogućnosti, promijeni sjedalo. Kihanje odašolje 100 tisuća virusa u zrak. Za zarazu dovoljan je jedan do trideset. Na ručkama, daljinskim upravljačima ili kvakama od vrata virus može preživjeti i do 48 sati.

8. Stupaj nogama da izbjegneš lom

Snijeg i led svake godine napune odjele za traumu lokalne bolnice. Za starije građane takav pad može biti jako opasan, budući zimi raste broj onih koji u traumi završe slomljenih kukova. Treba pripaziti kako hodamo, na način da petom čvrsto udarimo u tlo, ali težinu prebacimo na cijelo stopalo i tako koristimo cijelu površinu džona cipele. One moraju dobro prijanjati uz naše noge.

9. Nosi šal preko nosa

Hladno vrijeme pogoršava astmu. “Osim što su prehlade i gripa u zraku, hladan zrak sam po sebi uzrokuje probleme u sluznici nosa, pa izaziva kašalj i gušenje”, kaže medicinska sestra Cher Piddock, koja radi na bolničkom odjelu za asmatičare. U zimsko doba na njemu je prava gužva.

10. Mijenjaj jastučnicu svaki tjedan

Učestalo mijenjanje jastučnice spriječava razmnožavanje bakcila, a ukoliko je osoba s kojom dijeliš krevet prehlađena, neka spava sama. Nastoj ovlažiti zrak u kući ili stanu, tako da otvoriš vrata kupaonice i ostaviš kadu punu vode. Suhi zrak je štetan za sve one koji boluju od psorijaze ili ekcema. To posebno vrijedi za male bebe.

11. Idi u krevet ranije

Poznato je da neispavanost pogoduje oboljenjima poput prehlade ili gripe. Ako spavaš samo 7 sati dnevno, tri je puta veća vjerojatnost da ćeš se razboljeti, u odnosu na osobu koja dnevno spava punih 8 sati. “Dok spavamo energija je preusmjerena iz mozga i mišića u imunitetni sustav”, kaže profesor doktor na Cardifskom sveučilištu Ron Eccles.

12. Promijeni pastu za zube

Niske temperature iritiraju receptore za bol koji se nalaze na zubnom mesu ili mjestima gdje je zub najranjiji. Zubari preporučuju korištenje pasti za osjetljive zube jer one sadrže supstance koje začepe sitne otvore iz kojih vire završeci živaca, te tako sprječavaju preosjetljivost. Ukoliko je preosjetljivost zubi nešto čemu ste skloni, dobro je povremeno promijeniti marku paste za zube koju koristite.

13. Ledom otkrij i umiri osip

Kod nekih ljudi, hladno vrijeme uzrokuje urtikarije. Ti neugodni, crveni svrbeži mogu planuti kada je koža izložena naglim promjenama temperature. “Ukoliko želite saznati uzrokuje li vaše osipe nedostatak vlage u zraku, dovoljno je na kožu, na nekoliko minuta, prisloniti kockicu leda”, kaže dermatolog Andrew Wright. Osip će se pojaviti u obliku kockice leda.

14. Koristi sprej za usta

Postoje sprejevi za usta koji u sebi sadrže tripsin, enzim koji se omota oko virusa. Ako takvog nema u lokalnoj ljekarni potražite propolis u obliku spreja za usta. Ukoliko se vaš partner ili partnerica prehladi, to nije razlog da prestanete biti intimni. Istraživanja pokazuju kako seks potiče rast imunoglobulina A, supstance koja je glavni borac protiv gripe. Pri tomu valja paziti da stupanje u intimne odnose nije prečesto, jer je onda učinak obrnut.

15. Jedi tamnu čokoladu

Ona sadrži teobromin koji pomaže kod sprječavanja kašlja. Dovoljno je dnevno pojesti 450 grama čokolade.

 

Izvor: Net.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta