10 laži o mršavljenju

Bliži se službeni početak ljeta i vjerujemo da većina vas odrađuje završne pripreme za plažu. No, tijekom procesa mršavljenja sigurno ste naišli na niz savjeta i preporuka koji su često kontradiktorni.

10 laži o mršavljenju

Poznata trenerica Ashley Borden je napravila top listu fitness laži koje nikako ne bi trebali slušati, niti provoditi.

Izgladnjivanjem do utegnutog tijela

Ako ne unosite u svoje tijelo dovoljno proteina, ugljikohidrata i masti, konačni rezultat će biti mršavo mlohavo tijelo. Takvo tijelo nije privlačno, a izgladnjivanjem ozbiljno ugrožavate svoje zdravlje!

Tijelo treba aminokiseline da izgradi mišićno tkivo, čime se ubrzava metabolizam, zateže koža i dobiva bolja kompozicija tijela. Ako želite snažno i lijepo tijelo, više pazite što jedete, a ne što izbjegavate.

Postavljanje previsokih ciljeva

Iako postavljanje ciljeva zvuči kao dobra ideja, ta strategija može vam se brzo odbiti o glavu. Naime, kad osoba shvati da ne može dostići zadani cilj, odustaje od vježbanja. Umjesto uzvišenih ciljeva, radije si zadajte male zadatke za koje znate da ih možete ispuniti (npr. da neće propustiti niti jedan trening u sljedeća dva tjedna i slično). Ispunjavanjem tih manjih zadataka osjećat ćete se bolje i dobiti motivaciju za nastavak treniranja.

Fokus vašeg vježbanja je određena tjelesna težina

Njegovanje zdravog načina života je putovanje koje traje cijeli život, a ne kratkotrajna faza. Umjesto da ste usmjereni na gubitak nekoliko kilograma viška, bolje bi bilo da se fokusirate na fizička postignuća, npr. otrčite tri kilometra, naučite neki ples ili se počnite baviti novim sportom.

Odlična stvar za održavanje motivacije je mjerenje. Izmjerite obujam vaših bokova i struka na početku treniranja i nastavite dok god se bavite sportom. Gubitkom kilograma i učvrščivanjem tijela mijenjaju se i naše mjere.

Dizanjem utega postati ćete nabildani

Ovo je zabluda u koju još mnogi vjeruju. Ključ za povećanu mišićnu masu je testosteron, a muškarci ga imaju 20 do 30 puta više od žena i zato se kod njih rezultati vide brže. Ako uz kardio treninge kombinirate i treninge snage, ubrzat ćete metabolizam, a s tim i proces mršavljenja.

Voda izaziva nadutost

Tijelo treba vodu jer mu pomaže da eliminira visoke razine natrija. Velike količine natrija nalazimo u brzoj, zapakiranoj i konzerviranoj hrani. Ako vam voda izaziva osjećaj nadutosti, nemojte se brinuti. Vaše tijelo se čisti i uskoro će taj osjećaj nestati, a vi ćete se buditi s ravnim trbuhom svako jutro.

Moraš provoditi sate i sate u teretani da bi rezultati bili vidljivi

Trenirajte efikasno uz znanost! Dvije su vrste tjelovježbe znanstveno dokazane kao iznimno korisne. Prvi je HIIT (High Intensity Interval Training) koji se odnosi na set vježbi koje izvodite 30 sekundi do dvije minute (ovisi o vježbi), a zatim odmarate isto sekundi/minuta koliko je trajala vježba. Drugi odličan trening je tabata, intenzivni četverominutni trening koji uključuje 20 sekundi rada i 10 sekundi pauze.

Dijetom do savršene linije

Dijete su zapravo kratkotrajna rješenja i čim prestane provoditi određeni režim prehrane vratiti ćete stare kilograme. Izbjegavajući određenu hranu ili unosom previše određenih namirnica zapravo izazivate kontraefekt. U pravilu možete jesti sve, ali umjereno.

Društvene mreže inspiriraju

Instagram, Facebook i ostale društvene mreže su odgovorne za promoviranje nedostižnih i Photoshopiranih tijela. Uspoređivanje tijela s nekim drugim je besmisleno jer svako tijelo je drugačije. Instagram bi prije svega trebao poslužiti kao platforma gdje ćemo gledati fizičke uspjehe pojedinaca, a ne opsesivno proučavati i komentirati njihova tijela.

Treniranje je skupo

Za dobro tijelo vam ne treba novac, nego snažna volja, strategija, znatiželja i hrabrost, a te stvari su besplatne! Živimo u eri interneta i ne bi trebao biti problem pronaći zdrav recept, vježbu ili inspiraciju.

Pilule za mršavljenje djeluju

Ne postoji sigurna pilula za gubitak težine. Brojne kompanije su vidjele priliku za zaradu u ljudskoj želji za boljim izgledom, stoga prodaju sve i svašta pod etiketom zdravog i korisnog za tijelo i liniju. Ključ gubitka kilograma je vježbanje, kontinuitet i raznolika prehrana!

Brza dijeta, tri kilograma za tri dana

 

(Ultrafit)

Najnovije

Popularno

Više savjeta