Savjeti za duži vijek automobila

U bezbroj situacija vozači za neugodnosti uzrokovane otkazivanjem poslušnosti automobila krive proizvođače bez da se i trenutka zapitaju koliko je njihovo korištenje i (ne)održavanje doprinjelo nastanku problema. Zbog toga donosimo nekoliko korisnih savjeta za duži vijek automobila.

Savjeti za duži vijek automobila

Vožnja s hladnim motorom

Nakon dužeg stajanja vozila s isključenim motorom ulje se slije u karter tako da se pri pokretanju motora stvara najveći otpor i trošenje pokretnih djelova jer su u tom trenutku najmanje podmazani. Kada se motor pokrene i dok ne postigne radnu temperaturu treba ga voziti na nižim okretajima. Dizele do cca 2.000, a benzince do 3.000 okretaja bez naglih ubrzavanja. Pri ne pretjerano niskim temperaturama radna temperatura se postiže za oko 4-5 km.

Izbjegavajte zagrijavanje motora na mjestu

Kako zbog ekoloških tako i zbog financijskih razloga nema potrebe zagrijavati motor u praznom hodu na mjestu. Naime, pri tome se zagrijava samo motor, a ne i ostali djelovi mehanike poput mjenjača.

Redovno mjenjajte ulje

Razvoj tehnologije donio je veliki napredak i u proizvodnji motornih ulja te se interval zamjene sve više produžava tako da sada, nerjetko, proizvođači navode i intervale od 30.000 km. Treba pripaziti na to da različiti tipovi vožnje mogu utjecati na smanjenje preporučenog intervala zamjene ulja, tu možemo uvrstiti čestu vožnju na kratkim relacijama s hladnim motorom. Držimo da se na ulju ne treba štedjeti i da je bolje interval zamjene ulja skratiti na do 15.000 km jer je važnost ulja velika za funkcioniranje svakok motora. Kod kupnje ulja kupujte provjerene marke ili one koje preporuča proizvođač automobila, te svakako pazite na gradaciju i norme koje mora imati ulje za konkretni motor.

Redovni servis

Nikako nemojte preskakati ili prolongirati servise. Osim uobičajenih provjera tekućina, zamjena pogonskog remenja u ovlaštenom servisu će pregledati opće stanje vozila i ustanoviti eventualne pogreške i kvarove u nastanku koje odmah ne možete primjetiti. Svakako bi preporučili da tzv. veliki servis radite u ovlaštenim servisima jer će oni taj posao najbolje odraditi s najadekvatnijim djelovima, a vi ćete dobiti jamstvo za obavljeni posao.

Ohladite turbinu

Skoro svi današnji dizelski motori, a i dio benzinskih posjeduje turbinu. Ukoliko ste jedan od vlasnika turbo motora svakako pripazite na njeno hlađenje. Naime, katastrofalno za turbinu je isključiti motor odmah nakon forsirane i brze vožnje na visokim okretajima. Ako prije zaustavljanja niste usporili i smirili vožnju na nižim okretajima onda svakako ostavite motor da radi na mjestu dvije – tri minute da ulje dobro procirkulira korz turbinu.

Izbjegavajte prebrzu vožnju

Ovaj savjet osim uštede goriva, izbjegavanja plaćanja kazni za prebrzu vožnju blagonaklono utjecati na vaše vozilo, kako na motor tako i na druge djelove motora. Naime pri brzoj vožnji, odnosno pri vožnji pri većim okretajima dolazi do većeg naprezanja motora kao i elemenata prijenosa tako i ovjesa. Veće naprezanje uzrokuje i veće trošenje motora koje smanjuje njegov vijek trajanja.

Pravilno provjetravanje

U pravilu je za automobil bolje da je u garaži nego kad je vani izložen svim atmosferskim utjecajima. Jedna od iznimki ovog pravila je vlažna i nedovoljno provjetrena garaža. U takvim uvjetima moguće je stvaranje pljesni na unutrašnjim djelivima kabine ili korozije na metalnim elementima. Ako ste u mogućnosti za suhog i vjetrovitog vremena ostavite malo otvoreno vozilo. Naravno pod uvjetom da sigurnost vozila nije ugrožena. Ukoliko imate klima uređaj, svakako ga uključite i u zimskim mjesecima barem 10 minuta u 30 dana. To će podmazati cijeli klimatizacijski sustav i smanjiti istjecanje rashladnog plina kroz porozne djelove sustava.

Redovito čišćenje vozila

Redovito čišćenje vozila podrazumjeve detaljno i temeljjito čišćenje svih djelova vozila, od kotača, i njihovih sklopova, ovjesa (naročito u zimskim uvjetima kad ima soli po kolnicima), čišćenje vrata, poklopca motora itd. Ako pogledate i knjižicu uputstava vašeg vozila svakako će te vidjeti da je to navedeno i tamo. Ne dozvolite da se veće mrlje duže zadržavaju na karoseriji vozila. Tu posebno mislimo na ptičiji izmet koji zbog svojih kiselih sastojaka može ošteti lak vaše automobila. Uklonite i tragove smole sa sredstvima koji su namjenjeni za to ili krpicom namočenom u obično ulje.

Zaštita od korozije

Zaštita korozije ne odnosi se samo na starije automobile. Naime i novijim modelima će dobro doći nanošenje voska na karoseriju, a na podvozje posebni kemijski preparati koji štite vozilo od agresivne industrijske soli kojom se posipaju prometnice u zimskim mjesecima.

Čuvajte ovjes i pneumatike

Znamo svi u kakvom su stanju naše prometnice. Ukratko, u lošem. Puno rupa na cesti, loša kvaliteta asfalta, neprimjerenio visoki „ležeći policajci“, ivičnjaci itd. Zbog toga prilagodite vožnju tim uvjetima i izbjegavajte penjanje vozila na ivičnjake, naročito većom brzinom. Na taj način oštećujete gume, a i cijeli ovjes automobila.

Svi ovi savjeti će vam sigurno pomoći da imate duži vijek automobila.

Pratite nas na Instagramu:

eKako

Kako u autu naći serijski broj boje

Najnovije

Popularno

Više savjeta