Lančani sudar: Ko je kriv?

Najteže saobraćajne nezgode, u kojima nastane ogromna materijalna šteta, te mogu biti ugroženi i životi, često su rezultat lančanog sudara. Policija kaže da su njihovi uzroci najčešće premala sigurnosna udaljenost, neprilagođena brzina vožnje, često i okolnosti na cesti te loši vremenski uslovi.  Ali i lančani sudari mogu biti izuzetno kompleksni. U takvim je slučajevima teško utvrditi ko je kriv.

Šta je lančani sudar?

Policija ne koristi definiciju lančanog sudara. U praksi se najčešće koristi objašnjenje da se radi o povezanim ili neovisnim međusobnim naletima više vozila. Sudar više vozila može se razmatrati u kontekstu masovne saobraćajne nezgode, što znači da u saobraćajnoj nezgodi učestvuje veći broj vozila.

Masovnu saobraćajnu nezgodu možemo definirati kao sudar međusobno povezanih pojedinih saobraćajnih nezgoda, ali sve izgledaju kao jedna saobraćajna nezgoda.

Primjer lančanog sudara

Najlakše ćemo problem objasniti na slučaju: Vozilo B zbog premalog sigurnosnog razmaka udari u zadnji dio vozila A. Potom u zadnji dio vozila B naleti vozilo C i opet ga dodatno gurne u vozilo A.

Temeljem tragova kočenja i izjava učesnika možemo utvrditi da je vozilo B udarilo u vozilo A, ali radi se o lakšem udarcu. Uslijedio je snažniji udarac vozila C u vozilo B. Osjetio ga je i vozač vozila A.

Za štetu na zadnjem dijelu vozila A zasigurno je odgovoran vozač vozila B, ali s obzirom na jačinu udarca procjenjujemo da bi kod takvog udarca mogao biti oštećen samo zadnji branik vozila A. Konačne štete na vozilu A su: jako oštećen zadnji dio vozila, uključujući s dnom prtljažnog prostora, zadnjim svjetlima i poklopcem prtljažnika. Za te je štete vjerojatno odgovoran vozač vozila C.

Kako se istražuje lančani sudar?

Istraživanje lančanog sudara, slično kao i istraživanje svih drugih saobraćajnih nezgoda, odvija se tako da policija sakuplja, dokumentira i analizira podatke o toku, uzrocima i posljedicama događaja.

Policija naglašava da je svaka nezgoda drugačija, čak i ako se dogodila na istom mjestu i uslijed navodno istog uzroka. Uvijek je prisutan i nepredvidljivi ljudski faktor.

U takvim slučajevima važan je i pregled mjesta saobraćajne nezgode koji je temelj za daljnje istražne postupke. Istraga završava tek kad su poznati svi odgovori na sva temeljna pitanja.

Kako osiguravajuća društva rješavaju slučaj?

Osiguravajuća kuća mora pričekati nalaze policije. Štetu isplati odmah nakon što se odredi odgovornost pojedinih učesnika, odnosno vozila koja su bila u međusobnom kontaktu.

Svaku pojedinu štetu na pojedinom vozilu procjenitelji moraju povezati s dinamikom sudara i utvrditi ko je odgovoran za taj dio štete.

Popis nije jednostavan jer određene štete nastaju u razinama i za njih može biti odgovorno nekoliko uzročnika. Sve to mogu dodatno otežati i bočni sudari, kad pojedina vozila budu odbijena u druge trake, kad ih zavrti i potom vozilo udari u prednji ili bočni dio stojećeg vozila i slično.

Procjenitelji utvrđuju da se kod lančanih sudara u pravilu radi o podijeljenoj krivnji. Ali to zahtijeva usklađivanje među osiguravajućim društvima učesnika sudara. Postupci mogu trajati nekoliko dana ili se razvuku na nekoliko godina.

Najzamršenije i najdugotrajnije može biti ako u lančanom sudaru učestvuje i vozilo stranih registarskih oznaka, jer je potrebno uključiti i sarađivati i sa stranim osiguravajućim društvom. To sve može cijeli postupak odužiti.

Šta može pomoći?

U obzir je potrebno uzeti da se nije lako pouzdati u izjave učesnika. Oni mogu poreći svoju upletenost, odnosno ne znaju procijeniti tačan slijed događaja. I policija ima jednake probleme kad želi odgonetnuti odgovornost i utvrditi pojedine prekršaje.

Ako ste vi sami učesnik takve vrste saobraćajne nezgode, možete pravilnim postupanjem pomoći u utvrđivanju slijeda događaja.

Ključno je da se prvo pobrinete za svoju sigurnost, odnosno da pomažete drugima ako time ne ugrožavate sebe.

Ispunjavanje Europskog izvješća o saobraćajnoj nezgodi kao i izjave očevidaca i učesnika su dobrodošle. Pisanje izvješća može biti problematično jer možda na samom mjestu nećete moći utvrditi šta se u stvari dogodilo, a loše vremenske prilike to mogu dodatno otežati.

Ako možete, preporučujemo vam da nezgodu fotografirate sa sigurnog mjesta. Korisne su i video snimke.

Za razliku od drugih saobraćajnih nezgoda, kod lančanih je sudara najteže utvrditi šta se tačno dogodilo. O tome ovisi i koliko će trajati procjena štete i kad ćete primiti isplatu. Adekvatnim postupanjem možete učiniti puno. A najviše ako se držanjem pravog sigurnosnog razmaka i vožnjom prilagođenoj cesti pobrinete da se te nezgode uopšte ne dogode.

Izvor: triglav.ba

Najnovije

Popularno

Više savjeta