Kreme za sunčanje i losioni za čišćenje ruku oštećuju interijer automobila!

Kreme za sunčanje, losion za čišćenje ruku i proizvodi za zaštitu od insekata u ljetnim mjesecima se prodaju kao brže od salame ili sira na akciji. Prvo se borimo protiv sunca u jutarnjim i popodnevnim satima, pa protiv insekata predvečer, a onda i povremeno ruke zalijemo prozirnom tekućinom, koja ih pretvara u zonu bez bakterija. No, sa svim ovim sredstvima postoji jedan problem: hemikalije u njima mogu oštetiti dijelove interijera automobila, kao što je volan, na primjer. Istraživanje su proveli Fordovi inženjeri, prenosi revijaHAK

Kreme za sunčanje i losioni za čišćenje ruku oštećuju interijer automobila

– Čak i najbezazleniji proizvod može izazvati oštećenja ako dolazi u kontakt s određenim površinama u automobilu stotinama i hiljadama puta tokom jedne godine – rekao je Mark Montgomery, inženjer u Fordovom europskom Centru za materijale.

U kremama za sunčanje je velik udjel titanijeva dioksida, koji mogu reagovati s kožom na upravljačima ili kožnim presvlakama na sjedalima. U Fordu su pratili velika i česta oštećenja unutrašnjosti automobila u Turskoj i to su uspjeli povezati s pretjeranom upotrebom losiona za čišćenje ruku, koji sadrži do 80 posto etanola.

Izvor: automobili.ba

Najnovije

Popularno

Više savjeta