Kako voziti po kiši

Mokar kolnik može biti jako opasan, i veliki broj nesreća se događa upravo u takvim uslovima. Ovo su neki savjeti kako voziti po kiši i ostati siguran.

Kako voziti po kiši

1Obavezno je voziti sporije! Jedan od prvih savjeta za vožnju po kiši glasi: Usporite! Kada kiša pada ona se miješa s nečistoćama i uljem na cesti stvarajući opasan površinski sloj koji uzrokuje proklizavanje automobila. Čim usporite, veći dio gazne površine gume je u kontaktu s cestom što omogućuje bolje prianjanje, a time je i mogućnost proklizavanja manja. Sporije vozite i zbog mogućih odrona zemlje i kamenja koji se najčešće događaju za kišnog vremena.

2Provjerite kvalitetu guma. Od kvalitete odgovarajućih guma za vaš automobil zavisi vaša sigurnost u vožnji, kao i sigurnost ostalih sudionika u prometu koji vam se nađu na putu. To vrijedi općenito za bilo kakvu vožnju, a naročito za vožnju po kišnom vremenu. Ako su šare na gumi istrošene ili je guma oštećena, izaberite novu gumu istog proizvođača, istu dubinu šara, dimenzije i brzinske indekse. Osim toga ne zaboravite da vožnja s istrošenim gumama zahtjeva veći razmak zbog dužeg zaustavnog puta. Provjerite prije kretanja na put tlak zraka u gumama kojeg određuje proizvođač vozila, a napisan je najčešće na rubu vrata vozila i u priručniku koji ste dobili zajedno s vašim automobilom.

3Ne zaboravite na razmak. Držite dovoljan razmak od vozila koje se kreće ispred vas kako biste se na vrijeme mogli zaustaviti. Ako vozite u gradu, naročito obratite pažnju na horizontalnu signalizaciju, primjerice na zebre kojima se kreću pješaci kao i na “ležeće policajce” koji mogu biti vrlo opasni ako na njih gumama ne nailazite ravno, već ukoso. Ne zaboravite da je put kočenja puno duži na mokroj cesti nego na suhoj.

4Bez naglog kočenja. Na kiši, a posebno u prvim trenucima kada kiša padne i pomiješa se s nečistoćama, uljem i drugim otpacima, cesta je najopasnija. Pri vožnji u takvim uslovima izbjegnite svako naglo kočenje. Umjesto pritiskanja papučice kočnice, nekad je moguće kočiti motorom prebacivanjem u niži stepen prenosa.

5Volan nikada ne okrećite naglo zbog mogućnosti proklizavanja. S volanom, papučicom gasa ili kočnice po kiši uvijek budite nježniji nego po suhom vremenu. Unatoč tome što će u slučaju proklizavnja mnoge vozače zahvatiti panika, ono što je najvažnije što trebate upamtiti jest da ne smijete naglo pritisnuti kočnicu.

6Izbjegnite “vodeni klin”. Do pojave “vodenog klina” dolazi kad se voda ispred vaših guma skuplja brže nego što je težina vašeg automobila može odbaciti. Zbog pritiska vode vaš automobil se podiže i klizi po tankom sloju vode između vaših guma i ceste. “Vodeni klin” na taj način uzdiže gumu na sloj vode, pa gume tada nisu više u stanju prenijeti na cestu vučnu silu ili silu kočenja. Opasnost koja se pri tome javlja je da vam automobil u određenom trenutku može u potpunosti izgubiti kontakt s podlogom. U takvim situacijama “vodeni klin” je najčešći razlog zanošenja automobila ili slijetanja s ceste. Osjetite li da vam automobil “skija” na vodenom valu, oprezno smanjite brzinu, ali nemojte naglo kočiti kako vam se ne bi blokirale prednje gume.

7Osušite kočnice. Ako vozite kroz vodu koja je duboka toliko da može doseći do kočionih diskova, kada izađete iz vode lagano neko vrijeme pritiskujte papučicu kočnice kako biste osušili kočione diskove.

8Ponašanje u prometu. Nemojte slijediti preblizu velike autobuse ili kamione. I automobili s manjim, a kamoli autobusi i kamioni s mnogo većim gumama stvaraju “sprej” kojim prskaju vaše vjetrobransko staklo i smanjuju vam vidljivost. Pokušajte voziti po tragu automobila koji vozi ispred vas. Također, nemojte voziti ako ste umorni i zaustavite se svakih 2 do 3 sata vožnje. Vožnja po kiši zahtjeva od vozača veću koncentraciju i češće pauze.

Najnovije

Popularno

Više savjeta