Kako voziti noću

Noćna vožnja je možda i najopasniji način vožnje i više od pola saobraćajnih nezgoda se dešava upravo tada. Ovo su savjeti kako voziti noću i čega se trebate najviše pridržavati.

Kako voziti noću

1Pripremite Vaš automobil ili kombi za noćnu vožnju. Očistite prednja svjetla, signalna svjetla i ostala svjetla na vozilu.

2Ne upotrebljavajte svjetla za osvjetljavanje ceste dok Vam druga vozila idu u susret. Osigurajte da sva vanjska svjetla rade ispravno tako da Vas svi sudionici u saobraćaju mogu vidjeti.

3Prozore i vjetrobranska stakla održavajte čistima, jer nečistoća na njima dodatno smanjuje vidljivost.

4Brza vožnja je vrlo opasna noću jer ne samo da se dodatno smanjuje vidljivost, već i vrijeme reakcije u slučaju saobraćajne nezgode.

5 Trebate osigurati dovoljan broj stajanja i prozračivanja u slučaju dugog putovanja. Trebali bi uzimati što veće pauze da se odmorite i poboljšate koncentraciju.

6Nikada nemojte piti i voziti, jer alkohol djeluje na vozačke sposobnosti. Izbjegavajte konzumaciju cigareta za vrijeme vožnje jer nikotin ugrožava Vaše vidno polje.

7Vozite prosječnom, dopuštenom brzinom, i povećajte udaljenost od ostalih vozila u prometu.

8Ukoliko vam se dogodi kvar na vozilu, obilježite cestu signalnim trokutom i sklonite vozilo sa ceste da ne narušavate Vašu i sigurnost ostalih sudionika u saobraćaju.

Najnovije

Popularno

Više savjeta