Kako uštediti gorivo

Uz današnje cijene goriva većina vozača traži načine kako uštediti gorivo a samim tim i novac. Uz promjenu navika u vožnji je moguće postići smanjenje potrošnje. Dajemo vam i par savjeta kako se ponašati prije i tokom vožnje vašeg automobila.

Kako uštediti gorivo

1Zaboravite na agresivnu vožnju. Nagli start i naglo stiskanje po kočnici može povećati potrošnju goriva za visokih 40 posto. Testovi su pokazali da ovakva vrsta vožnje smanjuje vrijeme putovanja za svega 4 posto, tako da su vremenske uštede gotovo nikakve, a potrošnja goriva znatno veća. Najbolje je lagano započinjati vožnju i isto tako lagano kočiti. Zanimljivo je da se u gradskoj vožnji oko 50 posto energije na automobilu koristi za ubrzavanje.

2Poštujte znakove. Osim što je vožnja kako sugerišu  znakovi znatno sigurnija za sve sudionike u saobraćaju, također i štedi gorivo. Kada bismo svi poštovali ograničenja brzine u naseljima, ali i na ostalim cestama i autocestama, znatno bismo uštedjeli na potrošnji goriva. Primjerice – ako na cesti na kojoj je ograničenje brzine 90 km/h vozite 120 km/h, potrošnja goriva je veća za 20 posto.

3Ne ostavljajte vozilo u leru. Ostavljanje vozila u leru, osim kada se čeka na semaforu ili u sličnim situacijama, doista je bespotrebno te itekako povećava potrošnju goriva.

4 Kada je zima, nemojte grijati motor duže od 30 sekundi jer za to nema potrebe, posebno ako ste vlasnik automobila novije proizvodnje.

5Gume koje nisu pravilno napumpane, povećavaju potrošnju goriva u prosjeku za 6 posto. Najbolje je gume provjeriti jednom mjesečno i to kada je vozilo hladno, dakle kada nije vozilo duže od pola sata ili duže od 2 kilometra. Tlak u gumama pada zbog trošenja guma u vožnji, a također se mijenja i zbog vanjske temperature.

6Prelazak iz brzine u brzinu trebao bi biti lagan i bez prevelikog dodavanja gasa, jednako kao i bez prevelikog kočenja kada se radi o smanjivanju brzine. Vožnja u preniskoj brzini s obzirom na broj okretaja pojačava potrošnju goriva jednako kao i prevelika brzina na brdovitom terenu.

7 Smanjite korištenje klime. Ovo je posebno važno ako imate vozilo starije proizvodnje. Klima u gradskoj vožnji može povećati potrošnju za visokih 10 posto. Stoga, ukoliko nije previše vruće, razmislite o korištenju ventilatora sa zrakom ili otvaranjem prozora. U novim automobilima zbog klime nema neke veće potrošnje goriva.

8Pazite kakve gume stavljate. Što je veća površina gume, dakle što je šira, to je i veća potrošnja goriva na automobilu. Stoga uz to kakav je tlak zraka u gumama, treba paziti i na to kakve su gume, želite li veće uštede goriva.

9Izbacite iz automobila sve što vam ne treba. Dodatna težina na automobilu povećava potrošnju goriva pa tako težina od 50 kilograma povećava potrošnju za 2 posto.

10Vozilo redovito servisirajte. Neusklađeni dijelovi na motoru mogu povećati potrošnju goriva za visokih 50 posto. Ovo dakle nije mala stavka i stoga treba uvijek provjeravati stanje u motoru, bilo da to radite sami ili umjesto vas to obavlja automehaničar.

11Parkirajte u sjeni. Ako ostavite automobil na suncu, dio goriva će ispariti pa se također radi o gubitku. U hladnijim mjesecima također je dobro parkirati u sjeni jer će se automobil tako sporije hladiti i manje će mu energije trebati kada ga budete palili.

12Skinite dodatnu opremu. Ako imate dodatni držač stvari na krovu ili za prevoz bicikala i sličnog, a ne koristite ga, najbolje je da ga skinete. Ovako se smanjuje otpor vjetra na vozilu te samim time i potrošnja goriva.

Najnovije

Popularno

Više savjeta