Kako sačuvati akumulator

Što je temperatura niža, akumulator je sve slabiji, te je neophodno da promjenimo neke navike ukoliko želimo da nas ne izda u najgorem trenutku.

1Na vrijeme provjerite da li elektrolit u potpunosti pokriva ploče. Ukoliko to nije slučaj, dolijte destilovanu vodu. Danas mnogi imaju savremene akumulatore koji ne zahtjevaju održavanje tokom svog životnog vijeka, ali čak i kod njih je ponekad potrebno doliti vodu. Akumulatori sa gelom takođe oslobađaju vozača ove vrste brige.

2Treba provjeravati s vremena na vrijeme i u slučaju potrebe skinuti i očistiti šmirglom, žičanom četkom ili nekim oštrim predmetom. Kada obavljate tu operaciju, prvo skinite klemu sa negativnog, pa sa pozitivnog pola, a vraćajte prvo na pozitivni, pa na negativni. Pomaže i ukoliko ih namažete specijalnom mašću ili isprskate sprejom za zaštitu klema (može i WD-40).

3Provjeru možete da obavite i u servisu, gdje mogu pouzdano da ispitaju napon, struju i stanje elektrolita.

Potpuno pražnjenje akumulatora nikada ne bi smjelo da se dozvoli, pošto ono ostavlja zaista teške posljedice i drastično mu skraćuje životni vijek

Kratke vožnje ne pomažu

Ukoliko vam automobil dugo stoji na parkingu ili u garaži, najbolje je da akumulator izvadite i stavite ga na toplo i suho mjesto. Mnogi vozači u takvim situacijama svakih nekoliko dana startuju motor i puste ga da radi „u leru“ petnaestak minuta, misleći da tako pomažu i motoru i akumulatoru. Stručnjaci, međutim, kažu da tako kratko vrijeme nije dovoljno za njegovo punjenje. Čak će i kratka vožnja biti kontraproduktivna. Dakle, zimi izbegavajte vožnje na kratkim relacijama, koliko god to možete.

Postoje i neki uređaji koji konstantno troše električnu energiju čak i kada je ključ izvučen iz kontakt brave

To je, na primjer, alarm – on uvijek mora da bude u pripravnosti. Isto važi i za memorijske funkcije audio-uređaja, centralnog kompjutera, sjedišta itd. Veoma je važno da prilikom startovanja motora svi potrošači budu ugašeni – svjetla, grijanje, audio uređaj, brisači.

Kada je vrijeme za novi akumulator?

Akumulator koji i nakon punjenja nastavi da pravi probleme, vjerovatno je stigao do kraja životnog vijeka i treba ga zamijeniti.

Ne „verglajte“ predugo

Kod problema sa startovanjem motora mnogi vozači nastavljaju da pokušavaju, „verglajući“ i duže od dvadeset sekundi i to nekoliko puta uzastopno, praktično bez pauze. U takvim situacijama ne preterujte i pravite pauze od najmanje minut, pošto akumulator trpi strahovito opterećenje.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta