Kako razumjeti oznake motornih ulja

Općenito se smatra da su bolja ulja koja sadrže veći raspon u SAE (Society of Automotive Engineers). Oznake motornih ulja označavaju viskozitet ulja s obzirom na vanjsku temperaturu.

Kako razumjeti oznake motornih ulja

Najčešće tako imamo oznake 5W-, 10W- i 20W-, a ovo konkretno znači da su ulja koja imaju oznaku 5W- pogodnija za upotrebu u hladnijim vremenskim uslovima jer su rjeđa pa samim time i pogodnija za upotrebu u zimskim mjesecima. Ulja koja u sebi imaju oznaku 5W koristit ćemo ako temperature idu ispod – 18 stepeni Celzijevih, dok su ona koja imaju oznaku 10W namijenjena korištenju za temperature od -18 do +38 stepeni Celzijevih.

Dakle, pred zimu je najbolje zamijeniti ulje u svom vozilu, optimalno bi bilo ono koje ima oznaku 5W, međutim zadovoljit ćemo se i s onim s oznakom 10W. Naime, rjeđe ulje veoma je bitno za vozilo u zimskim mjesecima jer brže procirkuliše motorom do vitalnih dijelova jer treba znati da se čak 75 posto trošenja motora događa prilikom hladnog starta.

Oznaka W zapravo se odnosi na ‘winter’, odnosno zimu, tj. na to kako se ulje ponaša na niskim temperaturama, dok se broj koji se pojavljuje iza toga odnosi na to kako se ulje ponaša na visokim temperaturama. Što je broj iza oznake W veći, to je ulje bolje na višim temperaturama. Kada su temperature više tada ulje postaje rjeđe, odnosno protočnije. U mnogim uslovima na cesti stvaraju se visoke temperature u motoru vozila pa je veoma bitno da ulje bude dovoljno rijetko da štiti motor od visokih temperatura. Upravo iz tog razloga bitno je pratiti ove oznake i mijenjati ulje na promjeni godišnjih doba.

Dakle, SAE nije oznaka za kvalitetu ulja već samo za termalni raspon ulja. Primjerice, može se kupiti ulje koje nije kvalitetno, ali zato ima dobar termalni raspon. Kada govorimo o kvaliteti, onda ćemo gledati u drugu oznaku na uljima, a to je CCMC, API i MIL. Najčešće se kod nas koristi oznaka API, što je skraćenica za American Petroleum Institute. Oznaka izgleda kao API Sx ili API Cx, a iza znaka x krije se slovo te u pravilu, što je slovo veće, odnosno ima veći broj po abecednom redu, to je ulje kvalitetnije, s time da su slovom S označena ulja za benzinske motore, dok su slovom C označena ulja za dizelske motore. Primjerice, ulje označeno kao SD kvalitetnije je nego ulje označeno kao SC, ili ulje označeno kao CH kvalitetnije je nego ono označeno kao CC. Što je slovna oznaka veća, to je ulje kvalitetnije i bolje ga je koristiti. Ulja za benzinske motore uz oznaku S imaju slova od A do L, gdje je L najkvalitetnije, a ulja da dizele uz slovo C imaju oznake od A do G, gdje je G najkvalitetnije ulje.

Najnovije

Popularno

Više savjeta