Kako radi start stop sistem

Start stop sistem nova je tehnologija koja se koristi u automobilima, a glavna mu je funkcija smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih plinova.

Kako radi start stop sistem

Ovim sistemom smanjuje se vožnja u leru, primjerice dok stojimo na semaforu ili na sličnim mjestima jer se vozilo tada gasi i ne troši gorivo te ne emitira štetne plinove, a također i gasi motor kada se vozilo kreće određenom brzinom, pri čemu se opet ne troši gorivo i ne emitiraju štetni plinovi. Primjerice, kada vozilo samo može održavati brzinu, na manjoj ili većoj nizbrdici, motor se gasi, što je velika prednost. Uštede goriva pomoću ovog start stop sistema iznose i od pet do deset posto, ovisno o vozilu.

Sistem je napravljen na taj način da može podnositi veća opterećenja te omogućuje znatno brže ponovno pokretanje motora. Ovaj sistem se dakle može ugraditi u bilo koje vozilo, na dizel, benzin ili plin. Razvoj ove tehnologije započeo je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Sve je započela Toyota koja je svoja vozila opremila malim električnim uređajima koji bi automatski gasili vozilo koje se nije kretalo već nakon 1,5 sekundi. Testiranjem se pokazalo da je smanjenje goriva na ovaj način punih 10 posto. Nakon Toyote ovaj sistem su u svoja vozila ugradili i Fiat, na model Regata te Volkswagen na model Polo Formel E osamdesetih godina 20. stoljeća. Nakon toga uveli su ga i Golf Ecomatic 1994. godine te Volkswagen Lupo 3L i Audi A2 3L iz 1999. godine..

BMW na mnoga svoja vozila stavlja ovaj sistem od 2008. godine, s tim da je sistem malo i razvio pa je tako izumljen sistem koji ne gasi cijeli motor, odnosno ima bateriju koja se puni i koja omogućuje elektronici automobila da normalno radi iako je motor ugašen i štedi gorivo. Citroen također u nekim svojim modelima koristi ovaj sistem, a naziva ga ‘Start and Stop’ te ga je također dodatno razvio slično kao i BMW. Fiat također koristi start – stop sistem i to od 2008. na svojim Alfa Romeo modelima i na Fiatu 500, a Ford je prvi uveo ovaj sistem u SAD-u u svojim vozilima proizvedenima od 2012. godine te su najavili kako će uskoro sva Ford vozila biti opremljena start stop sistemom.

Svi savremeni start stop sistemi zapravo dolaze kao inačica Boschevog start stop sistema za vožnju na inerciju. Iako najčešće ovu tvrtku prepoznajemo kao proizvođača raznih uređaja za uređivanje okoliša te radnih mašina, ona zapravo mnogo ulaže u automobilsku industriju. Serijska proizvodnja ovog sistema u Boschu započela je 2007. godine i od tada samo raste, a danas je svaki drugi novi automobil proizveden u Europi opremljen ovim sistemom.

Više o temi AUTO

Pratite nas na INSTAGRAMU

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta