Kako osvježiti automobil da izgleda kao nov

Mnogi vlasnici automobila misle da je jedino potrebno da se zamjene parfemi za automobile ili da se isprskaju gume sjajem da bi osvježili svoj automobil. Najbolji svjetski profesionalci u detaljnom čišćenju automobila se, međutim, slažu: da bi automobil izgledao besprijekorno, ne samo da morate imati prave alate i sredstva za pranje automobila, već i veliku radnu etiku, puno strpljenja i gomilu prakse u onome što se zove auto detailing.

Ako ste se naoružali strpljenjem i proučili detaljno postupke koje morate da preduzmete, evo par savjeta kako da nabavite najbolju detailing opremu i sredstva koja će u ovom procesu biti vaši saveznici.

Kako osvježiti automobil da izgleda kao nov

Oprema za eksterijer vozila

Iako bi moglo izgledati logično da kupite sredstva za pranje automobila u prodavnici auto dijelova niz ulicu, standardni metod nije uvek najbolja ideja.

Kupovina odgovarajućih zaliha za automobile ne znači kupovinu prve stvari koju vidite u prodavnici auto-dijelova. Umjesto toga odvojite vrijeme i istražite ono što najbolje funkcioniše. Nešto što će ukloniti prljavštinu sa puta i predmete koji se teško skidaju kao što su prskanje buba i zapekli pozdrav od ptice u letu, ali što neće nagristi vašu karoseriju ili izgrebati površinu automobila. Kupovina najboljeg sredstva za pranje automobila znači kupovati pametno, jer ne želite da budete onaj nesrećnik koji je upravo skinuo polovinu boje koristeći pogrešan proizvod.

Takođe ćete željeti da budete sigurni da imate pri ruci mnoštvo krpica od mikrovlakana, dvije ili tri rukavice za pranje, nježnu četku za ribanje točkova i guma i baštensko crijevo sa štapićem za prskanje. Dobra ideja je da se uvjerite da koristite neutralan izvor vode, jer korišćenje pogrešne vode iz slavine može prouzrokovati mnoge štete.

Čišćenje felni automobila

Točkovi i gume imaju tendenciju da budu najprljaviji dio automobila zbog svih vrsta prljavštine od asfalta, soli sa puta, prašine od kočnica, blata i raznih drugih oblika zagađivača koji su u neposrednoj blizini njihovih rotirajućih površina.

Jednostavno nanesite sprej za čišćenje guma i točkova koji se ispiraju. I nakon što ostavite stvari da odstoje preporučeni vremenski period, isperite sve crijevom prije nego što kružnim pokretima pročistite gume da biste uklonili tvrdokornu prljavštinu. Ovdje će vam pomoći sunđer ili četka za nanošenje pjene, posebno ako je manja i omogućava vam da pristupite teško dostupnim mjestima unutar samog aluminijumskog točka.

Kako u autu naći serijski broj boje

Poliranje nakon pranja

Procesi poliranja ili poliranja laka vozila mogu napraviti ogromnu razliku u njegovom ukupnom izgledu. Tek uz pravo poliranje, možete reći da je vaš automobil potpuno osvježen. Uz to, moraćete da polirate vozilo samo kada se to smatra apsolutno neophodnim, što je obično na kraju detaljnog posla ili u pripremi za nanošenje keramičkog premaza. Nivo zaštite koji nudi vrhunski keramički premaz je bez premca, radi se na nekoliko godina, a rezultati su izvanredni.

Dakle, iako su voskovi jeftini i laki za nanošenje, oni obično traju samo nekoliko nedjelja prije nego što zahtjevaju ponovnu primjenu, dok ultra vrhunski proizvodi traju samo dva do tri mjeseca. Keramičke prevlake, s druge strane, nude neuporedivu zaštitu i sjaj na daleko trajnijoj osnovi.

Bez obzira na to koji oblik površinske zaštite izaberete, proizvodi za premazivanje od voska i keramike treba da se nanose samo na površine koje su hladne na dodir i treba ih nanositi čistom, neabrazivnom krpom ili podlogom, daleko od sunčeve svjetlosti i vjetra.

Sredstva za čišćenje kao najbolji saveznik

Dani četkica za ribanje i dvostranih sunđera su mrtvi. Samo uzmite rukavice i kvalitetne krpe od mikrovlakana i vidjećete razliku u čišćenju. Takođe, na ovaj način ćete izbjeći i grebanje površine vozila i nanošenje drugih mehaničkih ozljeda vaše karoserije.

Izbjegnite korišćenje deterdženata iz kuhinje za pranje vozila. Znamo da je proizvod za čišćenje u domaćinstvu jeftin i da je pogodan za razne domaćinske stvari. Takođe razumijemo da vam je ponestalo šampona za detailing i da vam je potrebna brza dopuna. Ali postoji razlog zašto je automobilski šampon izmišljen i zašto sapun za pranje sudova još uvijek ima riječ „posuđe“, a ne „automobil“. Kuhinjski deterdžent će vam pojesti boju brže nego što možete da zamislite. Treba ga izbjegavati.

Kada je zadatak čišćenja i osvježavanja završen, a vaše vozilo pedantno očišćeno od vrha do dna, uradićete ono što je uradio svaki čovjek u istoriji. Vi ćete se povući i pregledati svoj rad. Hoćete li biti ponosni na sve svoje sate rada?

E sada uđite u svoj potpuno uglancani automobil, razmislite da li su mirisi za auto koje već imate u dobrom stanju (ako nisu, promjenite ih) i dodajte tu omiljenu aromatičnu notu vašem detaljnom čišćenju automobila. Vaš automobil sada izgleda  kao nov i miriše kao nov.

Zaista dobar osjećaj nakon odlično obavljenog posla, zar ne?

Najnovije

Popularno

Više savjeta