Kako ne pregrijati motor

Zbog veoma visoke radne temperature motora, ali i visoke temperature izvana, lako se može dogoditi da motor prokuha ukoliko sistem za rashlađivanje ne radi dobro i nije održavan. Do pregrijavanja ili, kako mi to u žargonu volimo reći, do kuhanja motora dolazi kada sistem za hlađenje ne može održavati optimalnu temperaturu rashladne tekućine. Motor najčešće prokuha kada ventilator ne radi dobro, jednako kao i regulator radne temperature motora. Dakle, iz ovog kratkog opisa shvatili smo koliko je važan rashladni sistem i koliko je potrebno održavati ga, prije svega za vrijeme ljetnih mjeseci.

pregrijavanje q

Kako ne pregrijati motor

Jedan od osnovnih preduslova da vam automobil ne prokuha za vrijeme vožnje jeste da imate rashladni sistem pod kontrolom. Redovito provjeravajte tekućinu, ali i razne ventile, hladnjak i sve ostale dijelove u rashladnom sistemu. Veoma je važan remen ventilatora koji  može pasti i iz tog razloga ventilator također neće dobro raditi pa će se dogoditi pregrijavanje. Stoga, ako ste primijetili da remen stalno pada, zamijenite ga čim prije kako kao posljedicu ne biste imali zagrijavanje. Ako čujete cviljenje prilikom povećanog broja okretaja u motoru, znak je da remen pada pa obratite pozornost na to.

Treba pripaziti i kako vozite vozilo, posebno ako je starije proizvodnje. Previše turiranja, prelaska granica performansi vozila redovito dovodi do pregrijavanja, dizanja i ovako visoke temperature pa onda slijedite pravilo – laganije, ali sigurnije

Znakovi za uzbunu mogu biti i curenje iz crijeva koje spaja motor i hladnjak te curenje iz samog hladnjaka. Stoga, ako ste primijetili vodene fleke ispod svog vozila, a znate da ne dolaze iz klima uređaja, također riješite problem na vrijeme jer ćete se tako riješiti prokuhavanja vozila i naravno ostanka na cesti u najnezgodnijem trenutku.

I zaglavljeni termostat u zatvorenom položaju je jedan od razloga pregrijavanja, a uočit ćemo ga ako je gornje crijevo hladnjaka hladno, a donje toplo. U ovakvom stanju se vozilo smije voziti samo na nekoj kratkoj udaljenosti.

Najnovije

Popularno

Više savjeta