Kako izabrati zimske gume

Odlučili ste se da kupite zimske gume, ali niste sigurni da li ste odabrali pravi model. Lako je! Samo poslušajte naše savjete i donesite pravu odluku. Naučite zato kako izabrati zimske gume te na šta morate obratiti pozornost.

U okviru jedne serije guma može postojati nekoliko modela koji odgovaraju različitim tipovima vozila (sport, SUV, itd.). U zavisnosti od breda koji vozite, modela ili motora, ponekad je potrebno nabaviti poseban komplet.

Još jedan način izbora pravih zimskih guma za vaše vozilo jeste poznavanje veličine vaših točkova. Informacije koje se podrazumevaju pod „veličinom točkova“ uključuju različite elemente: širinu, visinu, prečnik, indeks opterećenja i indeks brzine.

Zašto izabrati zimske gume?

Zimske gume smanjuju zaustavni put i proklizavanje tokom zimskih uslova na cesti. Pri brzini od 60 kilometara na sat, automobil s ljetnim gumama ima zaustavni put od 55 metara, dok zimske gume taj put skraćuju na 44 metra.

Zimske gume najbolje funkcionišu na temperaturama ispod 7°C, dok se na višim temperaturama brže troše zbog svog mekšeg sastava.

Gume moraju odgovarati najlošijim klimatskim uslovima u toku godine. Ako vozite ljetne gume tokom cijele godine, performanse guma biti će najlošije u najlošijim klimatskim uslovima, po snijegu i ledu. Ako imate sreće da zima bude blaga možete proći sa ljetnim gumama sa ne istrošenom gumom. Mnogi zaboravljaju da se zimske gume ne stavljaju samo zbog snijega i leda već zato što ljetne gume gube svojstva kad temperatura padne ispod +7°C. U krajevima gdje su zime blage, a temperatura rijetko pada ispod nule, gume za sve sezone (all-season) mogu biti dobar izbor.

Prva stvar koju treba znati jeste dimenzija guma. Najlakši način za saznati koje su vam dimenzije potrebne je jednostavno pogledati sadašnje gume ili preporuke proizvođača Oznake su npr. 185/65 R15.

Sljedeća stvar koju morate saznati su maksimalna nosivost i brzina gume. Većina vozača bit će zadovoljna s gumama 91 T što znači da imaju nosivost od 615kg po gumi i maksimalnu brzinu do 190 km/h.

Zimske gume označavaju se sa slovima MS ili M+S te uz njih imaju snježnu pahuljicu.

Kako provjeriti stanje zimskih guma?

Provedite test s kovanicom. Kovanicu postavite u kanal gdje je guma najdeblja i prekrije li kanal vrh kovanice, vaša guma je još uvijek dobra. Naravno, taj test možete napraviti i s lenijarom ili metrom. Minimalna dubina profila propisana zakonom, mora biti 4 mm. Nove gume dolaze s profilom od 8 mm.

Također prije kupovine novih guma možete na internetu pogledati razne testove za sve proizvođače guma i na osnovu njih odlučiti koje gume da kupite. Rezultati testova koje provode auto magazini mogu biti odlučujući faktor za izbor gume. ADAC motorwelt je najpoznatiji i najčitaniji auto magazin na svijetu. Testove koje vrši ovaj magazin možete pogledati OVDJE.

Želimo vam preporučiti ono što je za vas najbolje, a u krajnjoj liniji i najisplativije – 4 ljetne gume ljeti i 4 zimske zimi, ali stanje u novčanicima većine naših vozača je takvo da ne bi mogli izdržati ove troškove.

Najnovije

Popularno

Više savjeta