Kako automobil dobije 0 zvjezdica na testu

Crash test na kom automobil nije dobio pozitivnu ocjenu, recimo Suzuki Maruti S-Presso, dobio je nula zvjezdica jer nije uspio da zaštiti putnike prilikom udesa. Ovaj auto je zapravo najbolje prošao na tržištu Indije i Južne Afrike. Pitate se, zbog čega je zapravo nesiguran? Zašto je dobio 0 zvjezdica? Pitate se kako automobil dobije 0 zvjezdica?

Kako automobil dobije 0 zvjezdica na testu

NCAP test je rekao svoje, brzinom od 65 km/h se automobil zakucao u metalnu barijeru i na lutkama je pokazano koliko bi vozač i suvozač pretrpjeli štete, pa ukoliko bude crveno, znači da zaštite skoro da i nema.

Kao prvo, automobil ima airbag samo na mjestu vozača, kada pogledamo autombil koji je dobio 5 zvjezdica, on ima vazdušne jastuke na oba prednja sjedišta, a za mjesta pozadi su tu jastuci koji dolaze sa strane. Zbog toga se smanjuje sila udarca i putnici lakše podnesu udes.

S-Presso ima problema i sa pojasevima, tačnije pojas ne može lijepo da “klikne” i da žljeb lijepo uđe u kućište, zbog toga su lutke posrnule ka naprijed faktički bez otpora.

Prema studijama, putnici sa prednjih sjedišta imaju 12.8% manje šanse za fatalnu povredu kada je pojas vezan pravilno. S-Presso ima problema da apsorbuje udarac, već se sve reflektuje direktno na kabinu, što je izuzetno opasno po vozača i suvozača.

Pogotovo kod automobila kao što je S-Presso koji imaju izuzetno kratak prednji dio. Kada se to uporedi sa malo dužim hatchbackom, vozač u takvom automobilu gotovo da ne osjeti posljedice.

Kada je globalni NCAP otišao u Indiju prije nekoliko godina i sproveo istraživanja, prvi testovi su uglavnom prikazivali 0 zvjezdica što je bilo zabrinjavajuće.

Mnogi proizvođači su loše rezultate testova uzimali kao motivaciju i poboljšavali starije verzije svojih automobila ili su poboljšavali platforme, a automobile “gasili”.

Izvor: federalna.ba/B92.net

Najnovije

Popularno

Više savjeta