Goodyear testira gume bez zraka

Prošle je godine proizvođač guma Goodyear, u okviru svojeg fonda rizičnog kapitala Goodyear Ventures, uložio u kompaniju Starship Technologies, koja izgrađuje i upravlja mrežom samovoznih dostavnih robota za dostavu hrane, prehrambenih proizvoda i paketa. Ta saradnja vrijedna je 17 miliona američkih dolara, a Goodyear će sada u sklopu nje testirati i svoju drugu inovaciju – gume bez zraka (non-pneumatic tire, ili kraće NPT).

Ovo Goodyearovo rješenje već smo vidjeli u ograničenim testiranjima, primjerice na autonomnim shuttle vozilima prilikom redovnih gradskih vožnji u gradu Jacksonvilleu na Floridi.

Projekt saradnje sa Starshipom je druge prirode. Naime, gume bez zraka trebale bi uskoro biti primijenjene na više od hiljadu njihovih dostavnih robota, javlja AutoNet. Prvi test obavlja se na robotima koji se kreću kampusom univerziteta Bowling Green State University. Roboti koriste posebno osmišljene i izrađene gume, dizajnirane tako da imaju što duži životni vijek, tokom kojega će imati minimalne potrebe za održavanjem.

Šta znače EU oznake gume

Rani podaci iz ovog testa u stvarnim uslovima pokazuju kako su performanse guma zadovoljavajuće u pogledu trošenja gazne površine, ali i da se dobro ponašaju kod kočenja i prilikom potrebe smanjenja vibracija koje se prenose na vozilo. Ovi roboti obavljaju hiljade dostava svakog dana, pa su NPT gume idealne za njih – ne zahtijevaju održavanje, traju dugo i pouzdane su, pa samim time i štede novac svojim vlasnicima. No, za slučaj da ste se ponadali kako biste i sami mogli uskoro na svoj automobil montirati neko slično rješenje, moramo vas razočarati. Goodyear, naime, navodi kako je ovaj test guma bez zraka samo još jedan korak ka njihovom dugoročnom cilju – predstavljanu automobilskih guma od 100% održivih materijala i bez potrebe za održavanjem, koje se očekuje tek oko 2030. godine

Izvor: bljesak.info

Najnovije

Popularno

Više savjeta