Da li treba zagrijavati motor automobila prije kretanja?

Sa hladnim danima aktuelizuje se i debata o tome da li treba zagrijavati motor prije kretanja autom. Skoro svi znaju za nepisano pravilo da se zimi motor “startuje” barem deset minuta pred polazak. Neki ga osporavaju, tvrdeći da je u pitanju stara navika iz vremena kada su na ulicama svi automobili imali motore sa karburatorima, a nekima je i dalje prva jutarnja aktivnost desetominutno sjedenje u automobilu koji radi na leru. Ko je ovde u pravu?

Glavni argumenti onih koji tvrde da je zagrijavanje motora suvišno su da se time nepotrebno troši gorivo, povećava zagađenje (studija iz 2009. pokazala je da rad automobilskih motora na leru proizvodi 1,6% ukupne emisije gasova odgovornih za globalno zagrijavanje) i da automobili sa direktnim ubrizgavanjem jednostavno ne treba da budu zagrijani da bi funkcionisali normalno. Ove tvrdnje su tačne – kompjuteri koji kontrolišu rad modernih motora uspijevaju da upravljaju hladnim motorom mnogo bolje, a jedini rezultat dvadesetominutnog rada automobila na leru je pretvaranje goriva u ispušne gasove.

Šta se dešava unutar nezagrijanog automobilskog motora kada je hladno?

Na niskim temperaturama ulje se ponaša kao i svaka tečnost – zgušnjava se i teče ka najnižem dijelu posude u kojoj se nalazi – karteru. Vozite automobil sa manuelnim mijenjačem? Onda dobro znate da je teže promijeniti brzinu odmah po startovanju motora. Ovo se dešava upravo zbog zgušnjavanja ulja na niskim temperaturama.Motor – kada je hladan, ulje nije samo daleko od mehaničkih dijelova koje treba da podmazuje, već je i put do njih otežan, jer pumpa ima zadatak da dopremi ulje čija je gustina drastično uvećana zbog niske temperature. Faktički, kada je motor nezagrijan, prvih nekoliko minuta radi bez podmazivanja. Nedostatak lubrikanata je glavni uzrok habanja pokretnih dijelova motora. Opšte je poznato da bi radni vijek svih dijelova bio višestruko duži da je temperatura motora uvek optimalna.

Zaključak: Treba zagrijavati motor prije kretanja

Iz navedenog je lako zaključiti da je, posebno zimi, mudrije da sačekate par minuta prije nego što započnete vožnju. Na ovaj način će sve tečnosti da prođu kroz motor i podmažu dijelove kojima je podmazivanje neophodno. Naravno, i poslije pokretanja automobila nakon nekoliko minuta motor je i dalje hladan, te bi trebalo izbjegavati nagla ubrzanja i vožnju u visokim obrtajima. Na ovaj način će motor najbrže i najbezbolnije dostići radnu temperaturu nakon čega se može nastaviti sa uobičajenom vožnjom.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta