Tamna strana umjetne inteligencije

Dave Palmer iz sigurnosne kompanije Darktrace upozorava kako bi, kada se jednom umjetna inteligencija iskoristi za viruse i oni postanu ‘pametni’, posljedice mogle biti zastrašujuće i katastrofalne. Ovakvi napadi bit će iznimno sofisticirani. Osim opasnosti za obične korisnike, mogli bi biti naročito pogubni za velike kompanije kojima bi mogli prilagoditi napade, zaključati im računala i strojeve s kojima rade i od njih tražiti otkupninu.

Tamna strana umjetne inteligencije

Koliko je ovo veliki problem najbolje možemo vidjeti iz nekih slučajeva u kojima su hakeri napali i zaključali računala u bolnicama i policijskim postajama. Na kraju čak niti policija nije imala rješenje za ovaj problem. Morali su platiti otkupninu kako bi im hakeri otključali računala. Umjetna inteligencija omogućit će još sofisticiranije prijevare. Čitanjem mailova i dopisivanja korisnika moći će imitirati njihov stil pisanja i kontaktirati njihove prijatelje kolege koji najčešće neće primijetiti razliku u komunikaciji. Kada ljudi misle da se dopisuju s prijateljima ili kolegama, onda će ih se moći lako prevariti te im je dovoljno samo poslati privitak u mailu u kojem se navodno nalaze određene datoteke, fotografije, poslovni planovi, karte, programi i slično, no otvaranjem tih privitaka doći će do zaraze računala, odnosno krađe podataka, zaključavanja računala, ucjena i slično.

Ono od čega vojni i sigurnosni stručnjaci najviše strahuju kada je u pitanju AI jesu tzv. roboti ubojice

Kao neke od potencijalno najopasnijih hakerskih napada Palmer je naglasio ‘nevidljive napade’ za koje nitko neće znati poput podmetanja lažnih dokumenata i širenje lažnih informacija koje bi mogle nanijeti veliku (novčanu) štetu napadnutima. Kao potencijalni primjer napada na energetske i naftne kompanije, ovaj sigurnosni stručnjak rekao je kako bi hakeri i umjetna inteligencija sofisticiranim tehnikama mogli pristupiti povjerljivim dokumentima i u njima promijeniti neke geografske podatke kako bi kompanije naftu i plin tražile na pogrešnim mjestima i potrošile velike količine novca.

Ovo je samo jedan od radikalnijih primjera na koje bi sve načine hakeri i virusi mogli iskoristiti umjetnu inteligenciju za napade, a ono od čega vojni i sigurnosni stručnjaci najviše strahuju kada je u pitanju AI jesu tzv. roboti ubojice. Riječ je o robotima koje godinama razvijaju velike vojne sile i kojima upravlja umjetna inteligencija, a oni bi sami trebali birati mete i donijeti odluke o tome kada i u koga pucati – ne treba niti napominjati što bi se desilo ako se takvi roboti otmu kontroli ili ako ih netko hakira i preuzme kontrolu nad njima.

Izvor: Dnevnik.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta