Nova vrsta papira na kojem se može printati i do 40 puta

Čak i u današnje digitalno doba, svijet još uvijek ovisi o papiru i tinti, od čega većina završi na odlagalištima otpada ili centrima za recikliranje. Kako bi se smanjio taj otpad, znanstvenici su razvili jeftini, ekološki način izrade printanih materijala. Nova vrsta papira na kojem se može printati i do 40 puta

Jedan od najvećih problema današnjeg svijeta je otpad. Kako globalazijski trendovi i modernizacija rastu sve bržim tempom, njihovi učinci na okoliš postaju neizbježni. Povećanje gustoće naseljenosti dovelo je do niza problema za čije će rješenje trebati više od jednog stoljeća.

Tijekom godina količine proizvedene plastike se smanjuju pretvaranjem jednokratnih materijala u papir. Međutim, to je ujedno vjerojatno stvorilo još jedan problem, koji neće biti lako riješiti.

Nova vrsta papira na kojem se može printati i do 40 puta

Znanstvenici su razmišljali o načinima kako smanjiti količinu papira i došli su do zanimljivog rješenja: papir po kojem se može pisati više puta. Čuli smo za tintu koja se može brisati, ali višestruko pisanje po istom komadu papira je novitet.

Science Daily piše kako su istraživači sa Sveučilišta Shandong u Kini u kombinaciji s niskotoksičnim volfram oksidom i polivinil pirolidonom stvorili tanki film.nova-vrsta-papira-2

UV zrake pišu, ozon briše

Materijal se može otisnuti na ovim listovima izlaganjem ultraljubičastom svjetlu u trajanju od najmanje 30 sekundi, pretvarajući izloženi materijal u zanimljivu nijansu plave.

Za “brisanje” otisnutog, materijal jednostavno treba izložiti ozonu ili kisiku u zraku. Ako se zahtijeva tiskanje tijekom duljeg vremenskog razdoblja, smjesi se jednostavno doda kapljica poliakrilonitrila, što produžuje trajanje otiska za još najmanje 10 dana.

Ono što taj materijal čini pogodnim za višekratnu upotrebu je znanstvena procjena da se može korisiti najmanje 40 puta prije nego se kvaliteta materijala značajno smanji.

Unatoč digitalnom dobu, gdje se sve može vidjeti na mobitelu, količina papira se ne smanjuje na zanemarive količine. Otpad iz ureda, škola i sličnog i dalje većinom čini papir, a lokalna odlagališta imaju problem s njegovim uklanjanjem.

Iako se papir može reciklirati, to još uvijek zahtijeva znatana ulaganja kako bi se stari papir opet pretvorio u list po kojem se može pisati.

 

Izvor: Net.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta