Nintendo prekida proizvodnju Wii U konzola

Kompanija Nintendo prekida proizvodnju Wii U konzola s obzirom na to da je njena prodaja drastično opala u odnosu na Wii konzolu.

Nintendo prekida proizvodnju Wii U konzola

Wii U konzolaWii U konzola prodala se u tek 14 miliona komada, dok je Wii konzola prodata u blizu 100 miliona komada. Ovi brojevi nemaju nikakve veze sa tim što je Wii predstavljao uspjeh bez presedana, naročito u odnosu na ostale igraće konzole. Tako je Nintendo 64 prodat u tek 32 miliona primjeraka, a GameCube u 21 milion.

Iako je GameCube već u početku ocijenjen kao neuspješan, ipak je prodajom uspio nadmašiti i Wii U, lansiran 2012. godine. On se tada pojavio sa dvije kontrolne konzole u obliku tableta te je nudio ugođaj visoke rezolucije za dva igrača.

Stručnjaci smatraju kako je Wii U konzola propala ponajviše zbog naziva koji kupcima nije odavao utisak kako se radi o novom uređaju. Marketink je zbunjivao, a upute za korištenje GamePad kontrola uopće nisu objašnjavale ništa.

Wii U je posjedovao mnogo manje jačine i potencijala od Playstationa 4 i Xbox One-a. Wii U nije lansiran zajedno sa ekskluzivnim novim igricama što predstavlja neke od uzroka neuspjeha Wii U.

Ipak, neke od prednosti Wii U su video igrice vrijedne pažnje, kao što je Splatoon i Super Mario Maker.

 

Izvor: Klix.ba

Najnovije

Popularno

Više savjeta