Dronovi bi mogli koristiti u pružanju hitne medicinske pomoći

Australijski konzorcij RPAS razmatra mogućnosti upotrebe bespilotnih letjelica u medicinske svrhe. Naime dronovi bi mogli koristiti u pružanju hitne medicinske pomoći u ruralnim dijelovima Australije. Pomoću njih bi mogli brže i efikasnije dostavljati uzorke krvi.

Dronovi bi mogli koristiti u dostavljanju uzoraka krvi

dronovi bi mogli koristiti u pružanju hitne medicinske pomoćiKonzorcij koji se sastoji od osam grupa u koje između ostalih spadaju UAS International i Univerzitet u Sydneyju pokrenuo je projekat “Angel Drone”. Projekat ima za cilj istražiti hardverske sposobnosti, sigurnost i pravnu regulativu u vezi upotrebe bespilotnih letjelica.

Oni planiraju da dronovi prenose uzorke krvi, serume i slične stvari, a letjelice bi u sebi trebale imati malene inkubatore u kojima će se čuvati uzorak.

Projekat bi se mogao implementirati u roku od dvanaest mjeseci. Posebnu korist od ove pogodnosti imali ljudi kojima je prijeko potrebna krvi ili transplantacija organa.

Iz konzorcija ističu kako bi se na ovaj način spasili mnogo ljudski životi i napravile velike uštede. Navode primjer da je bolnica u Papui Novoj Gvineji potrošila oko 80.000 dolara da bi u udaljeno područje spustila serum protiv zmijskog otrova.

Najnovije

Popularno

Više savjeta