Upravljanje opcijom Aero Peek u Windows-u 7

Jedna od interesantnih opcija koje nudi Windows 7 je osobina koja se zove Aero Peek. Ova opcija omogućava da kroz sve otvorene prozore vidimo radnu površinu (Desktop). Aero Peek je automatski omogućen u postavkama windowsa ali ako vam se ne sviđa može se i isključiti. Ova opcija može biti korisna ako imate instalirane neke dodatke za windows (gadgeti) i u nekom trenutku želite da sa istih pročitate neke podatke bez da spuštate i ponovo podižete prozore u kojima radite nešto.

1Da bi vidjeli kako radi Aero Peek jednostavno nanesite strelicu miša u donji desni ugao (pored sata) na mali pravougaonik i tada će svi otvoreni prozori da nestanu na trenutak i prikazat će se vaša radna površina sa svim ikonama i otvorenim programima. Onog trenutka kada kursor pomaknete svi otvoreni prozori će se ponovo pojaviti. Ukoliko želite da vas windows prebaci na Desktop odnosno radnu površnu, jednostavno na istom mjestu gdje ste nanijeli kursor miša, kliknete lijevim klikom.

aeropeek

Ukoliko imate u istom trenutku otvoreno nekolio prozora pomoću Aero Peek opcije možete vidjeti šta se u kojem nalazi bez da ih podižete. Jednostavno kursor miša nanesete na prozor koji želite provjeriti i prikazati će se prozorčić u kojem možete vidjeti šta se tu nalazi.

aeropeek2

2Ako vam se ne dopada ova opcija, postoji mogućnosti i da je isključite i to vrlo jednostavno. Kliknite desnom tipkom miša na programsku traku (taskbar) te iz padajućeg menija izaberite Properties.aeropeek13Otvorit će se kartica Taskbar u kojoj je potrebno ukloniti kvačicu pored Use Aero Peek to preview the desktop, te zatim kliknuti OK.

aeropeek3

Najnovije

Popularno

Više savjeta