Treba li defragmentirati SSD

Možda ste čuli u prošlosti da je vrijeme za defragmentaciju kada vam se čini da je vaš tvrdi disk spor. Ali postavlja se pitanje da li treba defragmentirati SSD disk? Hajde da saznamo šta defragmentacija radi i da li je potrebno vašem SSD-u.

Šta je defragmentacija?

Defragmentacija, poznata i kao „defragiranje“, je proces organiziranja i preuređivanja podataka na uređaju za pohranu, kao što je tvrdi disk, tako da se pohranjuju u susjednim blokovima. Ovo može pomoći u poboljšanju performansi i brzine uređaja.

Na tvrdom disku (HDD) podaci se pohranjuju na diskove koji se okreću, tzv. pločama. Kada se datoteka sačuva, ona se dijeli na manje komade zvane blokovi, koji su razbacani po pločama. Kada računar treba da pristupi datoteci, mora da čita blokove sa različitih lokacija na pločama, što može potrajati duže od čitanja svih blokova sa jedne lokacije. Defragmentacija preuređuje blokove datoteke tako da se pohranjuju zajedno, čineći računaru bržim pristup datoteci.

SSD diskovima nije potrebna defragmentacija

Zahvaljujući načinu na koji SSD-ovi rade, efekti fragmentacije datoteka nisu ni približno tako izraženi. SSD-u ne treba dugo da pristupi podacima sa bilo koje lokacije u poređenju sa drugom. U stvari, ako se različiti dijelovi podataka pohranjuju u memorijske čipove koristeći različite memorijske kanale, možda će biti čak i brže povratiti ukupne podatke jer se propusni opseg više kanala i čipova kombinira.

Iako svakako možete pokrenuti rutinu defragmentacije na svom SSD-u, malo je vjerovatno da ćete primijetiti bilo kakvu razliku u performansama. Osim toga, postoje potencijalni nedostaci kojih biste trebali biti svjesni.

Defragmentacija može biti loša vijest za vaš SSD

Defragmentacija se ne preporučuje za SSD-ove jer potencijalno može smanjiti performanse i životni vijek diska. To je zato što SSD-ovi imaju ograničen broj ciklusa pisanja, a defragmentacija može iskoristiti značajan dio tih ciklusa, što rezultira smanjenim performansama tokom vremena.

Osim toga, defragmentacija može biti dugotrajna, posebno na većim SSD-ovima. Zbog načina na koji SSD-ovi čitaju i pišu podatke, traženje od pogona da se u suštini izbriše i prepiše može zasititi njegove resurse dok miješa podatke u i iz svoje interne keš memorije dok upisuje u svoje memorijske ćelije.

Bolji načini da ubrzate svoj SSD

Dakle, koje su vaše opcije ako defragmentacija nije dostupna, a vaš SSD je i dalje spor? Iako se SSD-ovi obično sami optimizuju, ovo su metode koje održavaju SSD-ove da rade pri vršnoj brzini:

Trimming

Trimming je proces koji pomaže u održavanju performansi SSD-a brisanjem neiskorištenih blokova podataka i stavljajući ih na raspolaganje za ponovnu upotrebu. Ovo može pomoći u sprečavanju da se SSD zatrpa neiskorištenim podacima, usporavajući ga. Vaš operativni sistem vjerovatno već izvodi TRIM komandu ili neki moderniji ekvivalent bez vašeg znanja. Moderni SSD-ovi su dovoljno pametni da obavljaju ovu vrstu održavanja samostalno.

Overprovisioning

Overprovisioning je odvajanje dijela kapaciteta SSD-a za korištenje od strane firmvera pogona. Ovo može pomoći u poboljšanju performansi i životnog vijeka pogona smanjenjem broja ciklusa pisanja i obezbjeđivanjem dodatnog prostora za disk jedinicu za pohranjivanje podataka. U većini slučajeva, disk ima ugrađeno automatsko pokretanje ove funkcije.

Održavanje SSD-a bez nepotrebnih datoteka i programa također može pomoći u poboljšanju njegovih performansi. To se može učiniti redovnim brisanjem nekorištenih datoteka i deinstaliranjem nepotrebnih programa. Ovo je jedan od razloga zašto su veći SSD-ovi često brži od manjih SSD-ova.

Postoji mnogo načina da dobijete više performansi od vašeg SSD-a, ali defragmentacija nije jedan od njih.

Najnovije

Popularno

Više savjeta