Šta je vertikalni miš i da li vam treba

Vertikalni miš je kompjuterski miš dizajniran da se drži u prirodnijem i ergonomičnijem položaju, s rukom i zglobom u neutralnom položaju, a ne u rotiranom ili nagnutom položaju.

Tradicionalni miševi su tipično dizajnirani da se drže s rukom u položaju dlana prema dolje, što može dovesti do naprezanja zgloba i šake s vremenom.

Šta je vertikalni miš i da li vam treba

Vertikalni miševi su dostupni u različitim veličinama i stilovima, uključujući žičane i bežične modele, i mogu biti prikladni i za desnoruke i za ljevoruke korisnike. Takođe mogu imati dodatne funkcije kao što su programabilni tasteri, podesiva osetljivost i ugrađeni nasloni za ruke.

Ko može imati koristi od vertikalnih miševa?

Ako često koristite računar i primijetite da vas šaka ili zglob bole ili zamaraju nakon duže upotrebe, vertikalni miš može biti udobnija i ergonomičnija opcija.

Vertikalni miš može biti udobniji i funkcionalniji ako imate ozljedu ili stanje kao što je sindrom karpalnog tunela ili tendonitis. Međutim, prvo razgovarajte o tome sa medicinskim stručnjakom! Neki igrači smatraju da vertikalni miš omogućava precizniju i udobniju kontrolu, posebno tokom dugih sesija igranja. Naravno, vaš učinak može biti lošiji tokom perioda prilagođavanja.

Vertikalni miš sa kuglicom ili džojstikom može biti lakši ako imate poteškoća s korištenjem tradicionalnog miša zbog nedostatka spretnosti ruku.

Konačno, ako imate veće ruke, možda ćete otkriti da vertikalni miš omogućava udobnije i prirodnije držanje.

Nedostaci vertikalnog miša

Može potrajati neko vrijeme da se naviknete na korištenje ovog miša, posebno ako ste navikli koristiti tradicionalni miš. Možda ćete morati da vježbate korištenje miša i prilagodite svoj hvat i položaj ruku kako biste pronašli najudobniji i najefikasniji način da ga koristite.

Vertikalni miševi također mogu biti skuplji od tradicionalnih miševa, posebno ako imaju dodatne funkcije kao što su programabilna dugmad ili bežično povezivanje.
Ovisno o dizajnu vertikalnog miša, možda neće biti prikladan za određene zadatke koji zahtijevaju preciznu kontrolu kursora ili brzo kretanje. Na primjer, pucačine iz prvog lica vam možda neće dobro funkcionirati, dok će druge igre koje manje zavise od preciznosti miša, kao što je League of Legends, bolje raditi s vertikalnim mišem. a.

Iako su mnogi vertikalni miševi dizajnirani da ih koriste i desnoruki i ljevoruki korisnici, izbor ljevorukih modela može biti ograničeniji.

Odabir vertikalnog miša

Postoji mnogo različitih shvaćanja ideje okomitog miša, što znači da ćete morati pregledati neke opcije da biste pronašli miša koji vam odgovara. Prvo se uvjerite da je miš prikladne veličine i oblika za vašu ruku. Trebali biste biti u mogućnosti lako doći do dugmadi i kotačića za pomicanje bez da morate istezati ili naprezati ruku.

Odaberite model koji se osjeća udobno i precizno za vaše potrebe. Odlučite da li više volite žičani ili bežični miš. Žičani miševi mogu ponuditi brže i pouzdanije performanse, ali bežični miševi nude veću fleksibilnost i slobodu kretanja.

Da li su vam potrebne dodatne funkcije kao što su programabilni tasteri, podesiva osetljivost ili ugrađeni nasloni za ruke? Ovo su sve opcije, ali imajte na umu da modeli sa više funkcija mogu biti skuplji.

Savjeti za podešavanje vertikalnog miša

Možda će trebati neko vrijeme da se naviknete na vertikalni miš, pogotovo ako su tradicionalni miševi sve što ste ikada poznavali. Nemojte se obeshrabriti ako vam u početku bude neprijatno ili neprirodno S vježbom, to će postati prirodnije.

Mnogi vertikalni miševi imaju podesivu osjetljivost i postavke koje možete prilagoditi svojim potrebama. Eksperimentirajte s ovim postavkama kako biste pronašli one koje vam najbolje odgovaraju. Ako vaš vertikalni miš koristi kuglicu za praćenje za kontrolu kursora, možda će trebati više vremena da se naviknete na kretanje. Vježbajte korištenje kontrole kursora da biste je osjetili!

Najnovije

Popularno

Više savjeta