Šta je ISO datoteka i kako je koristiti?

ISO datoteke su široko korištene u svijetu računara, ali mnogi korisnici se pitaju šta tačno predstavljaju i kako ih pravilno koristiti. U ovom članku ćemo istražiti šta su ISO datoteke i kako ih možete koristiti na različite načine.

Šta je ISO datoteka

ISO datoteka je arhivska datoteka koja sadrži kompletan sadržaj optičkog diska, kao što su CD, DVD ili Blu-ray disk. Ova datoteka je digitalna kopija cjelokupnog diska, uključujući operativni sistem, aplikacije, datoteke i direktorije. Naziv “ISO” potiče od “International Organization for Standardization”, ali u ovom kontekstu, ISO datoteke se odnose na format datoteke, a ne na organizaciju.

Najpopularniji program za rad sa ISO datotekama je POWERISO

Kako se koristi ISO datoteka?

  1. Montiranje ISO datoteke: Da biste koristili ISO datoteku, prvi korak je montiranje ili “pričvršćivanje” datoteke na virtualni disk. To znači da će operativni sistem tretirati ISO datoteku kao da je fizički disk u vašem računaru. Na Windows operativnom sistemu, to možete postići desnim klikom na ISO datoteku i izborom opcije “Montiraj” (Mount), dok na macOS i Linux operativnim sistemima često postoji ugrađena podrška za montiranje ISO datoteka.
  2. Instalacija operativnog sistema: Jedna od najčešćih upotreba ISO datoteka je instalacija operativnih sistema. Kada montirate ISO datoteku sa operativnim sistemom, možete pokrenuti instalaciju kao da koristite fizički disk. Ovo je posebno korisno kada želite instalirati operativni sistem na novi računar ili ažurirati postojeći.
  3. Kreiranje pokretnih medija: Možete koristiti ISO datoteku za kreiranje pokretnih medija, kao što su USB fleš drajvovi ili DVD-ovi, koji sadrže operativni sistem ili instalacione programe. Ovo je korisno za brzu instalaciju sistema na više računara.
  4. Izdvajanje datoteka: Ako želite pristupiti pojedinim datotekama ili direktorijima unutar ISO datoteke, možete je otvoriti pomoću arhivskog programa kao što je 7-Zip ili WinRAR. Ovo vam omogućava da izdvojite ili prekopirate određene datoteke bez potrebe za montiranjem čitavog diska.
  5. Podešavanje virtuelnih mašina: Korisnici koji koriste virtuelizaciju često koriste ISO datoteke za pokretanje virtuelnih mašina. Virtualizacijski softver, kao što je VMware ili VirtualBox, omogućava vam da montirate ISO datoteku kao virtuelni optički disk i instalirate operativni sistem unutar virtuelne mašine.

Zaključak

ISO datoteke su korisni alati koji omogućavaju praktično upravljanje optičkim diskovima i instalacijom operativnih sistema. Bez obzira da li koristite Windows, macOS ili Linux, postoji niz alata i metoda za rad sa ISO datotekama. Sada, kada znate šta su ISO datoteke i kako ih koristiti, možete efikasnije upravljati svojim digitalnim sadržajem i olakšati instalaciju softvera i operativnih sistema.

Najnovije

Popularno

Više savjeta