Šta je docking station

Neki od današnjih laptopa toliko su tanki, da na njima nema puno mjesta za dodatne utore. MacBook je već naviknuo svoje korisnike da je na nekim modelima potrebno dodatno ulaganje jer nešto nedostaje – npr. HDMI ulaz.

Docking station ili portreplicator je dodatak za laptop koji omogućuje da monitor, tipkovnica, miš ili printer ostanu konstanto spojeni na jednom mjestu. Dolaze sa dodatnim USB, LAN, Displayport, HDMI ili VGA priključcima. Za jednostavnije korištenje prijenosnog računala odaberite docking station koji odgovara vašim potrebama.

Šta je docking station

Sav taj napredak u prvi je plan izbacio docking stanice. One služe upravo tome da na stol stave portove kojih nema ili da pomognu s nekim dodatnim hardverskim funkcionalnostima. Tako putem docking stanica možete povezati printer ili skener, bez da ih spajate na sam laptop. Gameri na ove stanice mogu spojiti dodatne periferne uređaje, a često će sama stanica pomoći da uz laptop imate i dodatni monitor.

Male moćne stanice

Docking stanice su veličinom obično manje, pa na radnom stolu ne zauzimaju previše prostora, a zgodne su i kad ih treba ponijeti.

Ovisno o poslu kojim se bavite razmišljat ćete i o docking stanici. Nekad su one doista neophodne jer laptop nema sve što nam treba, no većini korisnika vjerojatno neće biti potrebna. Kad se uzme u obzir cijena laptopa i same docking stanice, riječ o ulaganju i kojem treba dobro razmisliti.

Za jednostavnije razumijevanje šta je docking station reći ćemo da je to uređaj koji će olakšati korištenje vašeg laptopa ili tableta. Docking station funkcioniše tako sto HDD priključite na njega i tada je HDD spojen na komp.

Npr. ako trebate neke podatke skinuti s HDD-a a ne morate otvarati kućište.
Docking station je jedinica za smještaj laptopa koja sadrži priključak za napajanje, utore za proširenje i veze s perifernim uređajima. Docking station pretvara laptopo u PC računar.

Najnovije

Popularno

Više savjeta