Sigurne web stranice za preuzimanje softvera

Mnoge stranice za preuzimanje softvera pune su zlonamjernog softvera. Ovo su najsigurnije web lokacije kojima možete vjerovati kada tražite besplatan softver za preuzimanje. Iako postoji mnogo mjesta na internetu za preuzimanje besplatnog softvera, nisu sva sigurna. Mnoge web stranice iskorištavaju ljude koji traže besplatna preuzimanja kako bi vas pogodili zlonamjernim oglasima, lažnim upozorenjima o virusima ili čak neovlaštenim datotekama.

Sigurne web stranice za preuzimanje softvera

Zvanične web stranice softvera

Prije nego što pređemo na stranice koje nude mnogo različitih Windows softvera, vrijedi zapamtiti da je najsigurnije mjesto za preuzimanje softvera često upravo s njegove službene web stranice. Ako ne znate stranicu za preuzimanje aplikacije, brza Google pretraga za npr. “preuzmi Spotify” ili slično će prikazati okvir koji će vas odvesti pravo na nju. Samo provjerite jeste li na službenoj stranici.

Ninite

Ninite predstavlja listu popularnih programa za odabir, a vi označite okvire za sve aplikacije koje želite. Zatim, klikom na dugme za preuzimanje dobićete prilagođenu datoteku za instalaciju koja objedinjuje sve odabrane programe, omogućavajući vam da ih instalirate zajedno.

Ninite je poznat po svojoj sigurnosti. Automatski odbija trake sa alatkama i dodatni otpad, radi u pozadini i ne zahtijeva da kliknete na Next iznova i iznova. Dakle, ne postoji rizik od zlonamjernog softvera ili smeća u paketu. Pokretanje iste instalacione datoteke kasnije će uzrokovati da Ninite automatski ažurira sve što ste prvobitno preuzeli.

Iako na Ninite-u postoji samo nekoliko desetina aplikacija, on ima mnogo najpopularnijih Windows softvera kao što su Chrome, VLC, Zoom, LibreOffice i još mnogo toga.

Softpedia

Softpedia je jedna od najvećih lokacija za preuzimanje softvera. Najpopularnije aplikacije se ažuriraju svaki dan, što vam omogućava da nabavite čist softver bez zlonamjernog softvera koji je također što je moguće noviji.

Povrh svega, ima interfejs koji je jednostavan za korištenje i koji čini bezbolnim pretraživanje programa na bilo kojoj platformi. Možete pregledavati ono što je nedavno ažurirano ili pretraživati pomoću filtera kao što su kategorije, posljednje ažuriranje i cijena. Pored Windows-a, naći ćete i aplikacije za Mac, Linux i Android.

MajorGeeks

Iako stranica izgleda kao da nije ažurirana od 1990-ih, MajorGeeks je već neko vrijeme jedna od najuglednijih stranica za preuzimanje softvera.

Njegova lista najboljih besplatnih programa je odlično mjesto za početak, ali nemojte se bojati pogledato lijevu bočnu traku i pregledati sve vrste visoko ocijenjenih programa koji bi vam mogli biti korisni. U suprotnom, pretraživanje će vam pomoći da pronađete ono što tražite.

FileHippo

FileHippo je dobro poznata stranica sa mnoštvom aktivnih programa podijeljenih u kategorije. Stranica će vas povremeno tražiti da preuzmete drugu aplikaciju (kao što je Opera) prije one koju ste tražili.

FileHippo ide dalje nudeći i starije verzije softvera. Iako općenito ne biste trebali instalirati zastarjeli softver iz sigurnosnih razloga, korisna je opcija u slučaju da naiđete na probleme s najnovijom verzijom.

Download Crew

Web stranica Download Crew-a ističe se zahvaljujući kratkim, ali informativnim opisima na svakoj stranici aplikacije. Ovo su napisali stvarni korisnici, a ne samo kopirani i zalijepljeni opisi sa web stranice proizvođača. Naučit ćete šta svaka aplikacija radi, njene prednosti i sve nedostatke.

Ova stranica ima dobru listu opcija za softverske licence, uključujući Open Source, Trialware i još mnogo toga. Ovo vam omogućava da istražite tačno kakvu vrstu besplatnog softvera dobijate.

Najbolji besplatni programi za grafički dizajn

FileHorse

FileHorse nema ogromnu bazu softvera. Umjesto toga, ova stranica se fokusira na čuvanje najboljih i najkorisnijih programa. Svaka stranica proizvoda ima snimke ekrana tako da znate što možete očekivati, plus kompatibilnost verzija, dnevnik promjena, veze do starih verzija i još mnogo toga.

Budući da je početna stranica podijeljena u relativno mali broj kategorija kao što su video softver i čišćenje i podešavanje, to je također dobro mjesto za pronalaženje pouzdanih alternativa popularnom softveru.

FilePuma

FilePuma ima prilično osnovno sučelje i fokusira se na jednostavnost. Potražite softver koji vas zanima ili pregledajte njegove kategorije da biste pronašli nešto novo. Pošto kategorije imaju najpopularnije alate direktno na početnoj stranici, lako je vidjeti šta se nudi.

Osim starih verzija i snimaka ekrana, na stranici za preuzimanje proizvoda nema mnogo više. Jedina druga značajna karakteristika je FilePuma detektor ažuriranja, koji olakšava provjeru i instalaciju ažuriranja za softver na vašem računaru.

SnapFiles

SnapFiles izgleda kao mnoge druge stranice za preuzimanje koje smo predstavili, ali ima nekoliko odličnih funkcija zbog kojih vrijedi pogledati. Jedan od njih je Freeware Pick na početnoj stranici, koji ističe dio softvera za koji možda niste znali. A na vrhu stranice, naći ćete nasumični odabir, koji je također odličan za otkrivanje novog softvera za preuzimanje.

Tu je i posebna stranica za prnosne aplikacije, zgodna ako želite pokrenuti aplikacije bez da ih instalirate. SnapFiles također sadrži korisničke recenzije na stranicama za preuzimanje softvera, plus upozorenja na aplikacije koje pokušavaju instalirati softver u paketu.

The Microsoft Store

Lako je zanemariti Microsoft Store, koji je dom za moderne aplikacije za Windows 10 i Windows 11. I dok mnoge njegove ponude nisu posebno sjajne, još uvijek možete pronaći neke solidne aplikacije u Store-u.

Korištenje Store aplikacija također ima neke prednosti. Pogledajte da li su vaše omiljene aplikacije u Microsoft Store-u i možda ćete biti prijatno iznenađeni onim što ste još otkrili.

Najnovije

Popularno

Više savjeta