Savjeti za snimanje zvučnog zapisa

Zvučne datoteke moguće je raznoraznim aplikacijama do beskraja mijenjati i poboljšavati. Ipak, najjednostavnije je najčešće i najbolje: snimite odmah audio zapis visoke kvalitete. Ovo su neki naši savjeti za snimanje zvučnog zapisa…

Savjeti za snimanje zvučnog zapisa

Pazite na mikrofon

Tokom snimanja glasnijih dijelova odmaknite se od mikrofona, dok se tokom tiših trebate približiti. Time ćete pomoći izravnavanju fluktuacija snimke. To će na kraju smanjiti količinu kompresije potrebne za stvaranje audio zapisa.

Koristite kartice

Priprema je pola posla. Ima onih koji smatraju kako je bolje govoriti iz pamćenja nego se oslanjati na pisani tekst jer to zvuči prirodnije. Ali, time povećavate rizik pogreške usred govora zbog koje ćete morati početi sve iznova. Zato pripremite kartice koje će vas podsjetiti što kad trebate reći tokom snimanja.

Izbjegavajte zoom

Značajka zumiranja na vašoj kameri odlično će poslužiti kad trebate fokusirati udaljene objekte. Mikrofon će pokupiti zvuk kojeg leća proizvodi dok zumira i kako će se to često čuti na snimci. Izbjegavajte zoom kad god možete. Ako ga baš morate koristiti, pauzirajte snimku dok ne obavite zumiranje.

Kontrolišite disanje

Disanje je važno jer može upropastiti i najčišću snimku. Stoga naučite kontrolisati disanje dok snimate. Naviknite se okrenuti glavu od mikrofona dok udišete kako disanje ne bi završilo na snimci.

Držite se rutine

Ako snimate kod kuće, onda znate kako vas u snimanju može omesti na stotine sitnih stvari. Zato držite se rutine. Ako je to izvedivo, koristite uvijek istu prostoriju, u kojoj ćete opremu namjestiti na određeni način. Snimanje obavajte po unaprijed određenom i ustaljenom redoslijedu.

Koristite posebni mikrofon

Kamere i pametni telefoni često dolaze s ugrađenim mikrofonima. Nerijetko su dovoljno dobri za pričanje uz video s jednom osobom, ali malo koji će se moći nositi s većom publikom. Za bolju kvalitetu zvuka u takvim uslovima nabavite malo bolji mikrofon.

Uklonite ambijentalnu buku

Ambijentalna buka može stalno odvlačiti pozornost sa sadržaja zbog kojeg snimate audio zapis. Smanjite buku tako što ćete isključiti ventilator, klimu  i druge uređaje koji stvaraju buku. Uređaj za snimanje držite dalje od računara dok je uključen i ventilator mu radi

Vježbajte dikciju

Ne izgovarate li riječi i rečenice ravnomjerno i razgovjetno slušatelji će vas teže razumjeti. Pri izgovoru ne žurite. Naglasite duže riječi pomno kako biste izbjegli zamuckivanje ili ih progutali. Čitajte naglas zahtjevnije dijelove teksta, imajte na umu probleme koje vam mogu izazvati pojedine riječi ili rečenice. Sve što vam je teško izgovoriti uvježbajte prije snimanja. Vježbajte disanje. Snimajte stojeći ili sjedeći uspravno. I ne zaboravite osvježiti grlo tu i tamo.

Pratite nas na Instagramu:

eKako

WhatsApp: kako snimiti zvuk bez držanja tipke za snimanje

Najnovije

Popularno

Više savjeta