Najbolji besplatni programi za grafički dizajn

Programi za grafički dizajn jedni su od najčešće korištenih alata. Sa njima na raspolaganju, grafički dizajner može kreirati inovativne, popularne, aktuelne i sve druge dizajne. Najpoznatiji softver za grafičko dizajniranje je, svakako, Adobe Photoshop. Mi Vam donosimo listu manje poznatih, ali vrlo efikasnih softvera za grafički dizajn. Svi softveri su besplatni i dostupni na internetu.

Najbolji besplatni programi za grafički dizajn

SVG-Edit

Predstavlja jedan od najboljih besplatnih SVG softvera za grafički dizajn. SVG ( skalabilna vektorska grafika ) je grafički format XML oblika. Većina ažuriranih web preglednika prikazuju SVG kao JPG, PNG ili GIF. Ovaj softver je izgrađen na CSS3, Java Script i HTML5 bez ikakvih zahtjeva od strane servera. SVG-Edit nam omogućava ne samo kreiranje i uređivanje dokumenata, nego i modifikaciju koda nakon preuzimanja, ali i dizajniranje u dvije dimenzije.

Paint.Net

Besplatan softver za uređivanje slika na Windows operativnom sistemu. Paint.Net je intuitivan i inovativan korisnički interfejs sa višestrukom podrškom za slojeve, specijalne efekte i ostale korisne i moćne alate. Predstavlja jedan od najboljih softvera za grafički dizajn sa čijom upotrebom se možete upoznati na raznim forumima, tutorijalima i sl.

GIMP

GNU image Manipulation Program-GIMP koristi se za retuširanje fotografija, kompoziciju slike i sl. Radi na više operativnih sistema i više jezika. GIMP pruža sve sofisticirane alate za sve dizajnere, ilustratore, fotografe, naučnike itd. Dakle, postoje razni plugini, karakteristični za ovaj softver, koji će pojačati Vašu produktivnost. Zbog svega navedenog, s razlogom se može reći da je GIMP jedan od najboljih softvera za grafički dizajn.

Active Pixels

Jedan od najboljih softvera za grafički dizajn u 2016. godini. S aspekta mogućnosti i uređivanja, jako je sličan Adobe Photoshopu. Active Pixels posjeduje širok spektar specijalnih efekata, ali i mnoštvo dodatnih alata. Omogućava optimizaciju i uređivanje slika svih mogućih veličina, a jedina mana ovog softvera je što posjeduje ”neudobne” slidere i dostupni su mu samo osnovni filteri.

 

Picasa

Najjednostavniji za korištenje, a svakako i jedan od najpopularnijih softvera za grafički dizajn jeste Picasa. Obuhvata sve formate slike uključujući JPEG, TIFF, BMP, PSD, ali i standardne fajlove filmske kamere. Ovaj softver Vam omogućava uređivanje, dodavanje i slanje slike putem e-maila. Uz prekrasne funkcije za prikaz slajdova, Picasa Vam pruža mogućnost da poboljšate slike, popravite efekte ”crvenih očiju”, izrežete sliku po Vašoj želji, zadržavanje originalnih slika i jos mnogo toga.

Photo Pos Lite

Softver sa titulom najbolji foto uređivač. Sadrži veliki broj alata i karakteristika Photo Pos Pro. Ovaj softver pruža mnoge alate i funkcije koje podržavaju mnoge datoteke, gifove, slike sa transparentnim pozadinama, pa čak i datoteke zaštićene lozinkom. Photo Pos Lite omogućava i priključak skenera i digitalnih fotoaparata, s ciljem olakšavanja rada s ovim softverom.

MAGIX Xtreme Photo Designer

Jako moćan i jednostavan softver za grafički dizajn. Omogućava uređivanje fotografija do najsitnijih detalja i to velikom brzinom. Posjeduje sveobuhvatan skup alata za uređivanje fotografija s kojim se može postići efekat kakav ne možete ni slutiti. O kakvom se softveru radi, dovoljno govori i podatak da je MAGIX jedan od najčešće korištenih alata.

Najnovije

Popularno

Više savjeta