Koliko slobodnog prostora treba da ostavite na svom računaru?

Loša je ideja puniti  sistemski disk u potpunosti, a to bi moglo uzrokovati razne probleme. Ali koliko slobodnog prostora treba da ostavite na svom računaru?

Zašto vam treba prazan prostor

Potrebno vam je malo slobodnog prostora iz raznih razloga. Ako se vaš disk napuni, nećete moći da spremate nove datoteke na disk niti preuzimate bilo šta, uključujući Windows ažuriranja. Programi često moraju kreirati keš datoteke, tako da se mogu srušiti ili doživjeti druge greške. .

Na primjer, kada smo potpuno napunili pogon Windows 10 PC-a i pokušali pokrenuti uključene alate za rješavanje problema, upravo smo vidjeli poruku koja kaže “A problem is preventing the troubleshooter from starting”. Windows ne pruža dodatne detalje, ali oslobađanje prostora omogućilo je pokretanju alata za rješavanje problema. Ovi alati ne mogu funkcionirati bez malo slobodnog prostora, a drugi programi se također mogu pokvariti bez očiglednog razloga osim ako shvatite da je vaš sistemski disk pun i oslobodite nešto prostora.

Međutim, ne postoji utvrđen postotak ili broj gigabajta slobodnog prostora koji trebate ostaviti slobodno. Microsoft ne otkriva određenu količinu slobodnog prostora koju biste trebali zadržati.

Postoji nekoliko pravila koja se koriste na internetu, ali ona nisu nužno primjenjiva danas. Hajde da pričamo o tome zašto.

Pravilo od 15% za mehaničke čvrste diskove (HDD)

Često ćete vidjeti preporuku da ostavite 15% do 20% diska praznim. To je zato što vam je tradicionalno bilo potrebno najmanje 15% slobodnog prostora na disku kako bi ga Windows mogao defragmentirati.

Ako nemate 15% slobodnog prostora, Windows neće moći pravilno defragmentirati disk. Windows će samo djelimično defragmentirati disk, a vremenom će postati sve fragmentiraniji. Međutim, ovo se odnosi samo na mehaničke čvrste diskove kojima je potrebna defragmentacija (HDD), a ne na SSD uređaje koji se generalno nalaze u modernijim računarima.

Pravilo od 25% za SSD-ove je vjerovatno previše konzervativno

Solid-state diskovima je tradicionalno bio potreban i veliki komad slobodnog prostora. Oni se vremenom usporavaju kako se pune. Godine 2012., Anandtech je preporučio da se 25% SSD uređaja ostavi praznim kako bi se izbjeglo smanjenje performansi na osnovu njihovog testiranja.

Međutim, moderni SSD uređaji su „preopskrbljeni“. Ovo prekomjerno obezbjeđivanje zapravo znači da SSD uređaj ima više memorije nego što vam izlaže. Dakle, čak i ako SSD uređaj napunite skoro punim, još uvijek postoji gomila slobodne memorije na disku koja pomaže u održavanju performansi. Ta cifra od 25% je vjerovatno previše konzervativna na modernom SSD uređaju, iako ovisi o tome koliko je disk precijenjen. Možete priuštiti da koristite više diska i da ga popunite s više podataka.

Ne postoji određeni broj ili procenat koji odgovara svakom Windows računaru. Sve što će vam Microsoft reći je da vam je potrebno 20 GB prostora prije nego što instalirate 64-bitni Windows 10 sistem na moderan PC. Nakon toga, sami ste.

Osnovna pravila mogu pomoći. Ako imate HDD, ostavljanje najmanje 15% praznog može smanjiti fragmentaciju u novostvorenim datotekama i olakšati Windows-u da pravilno defragmentira disk, što je nešto što moderne verzije Windowsa rade automatski u pozadini. Ako ne ostavite dovoljno praznog prostora, Windows neće moći premještati datoteke kako bi ih defragmentirao, a sadržaj diska će postati fragmentiran i s vremenom će mu se pristupiti sporije. Ako imate SSD, ovo se ne primjenjuje.

Ako imate SSD, ostavite najmanje 25% SSD praznog osigurat ćete odlične performanse. Na modernim SSD-ovima  ovo je vjerovatno previše konzervativno, a čak 10% može biti u redu broj. Zaista zavisi od SSD-a.

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta