Kako ugraditi nove fontove u Word i Powerpoint

Kada pronađete zanimljive fontove na webu, možete ih instalirati na vaš sistem i koristiti u Wordu ili Powerpointu. Ali šta će se dogoditi kada te dokumente želite poslati nekome drugome i kako ugraditi nove fontove u Word i Powerpoint?

Na njihovim računarima sigurno neće biti instalirani vaši fontovi i oni će automatski biti zamjenjeni nekim zadanim fontovima. To može dovesti do toga da se poremeti cjelokupni razmještaj elemenata u vašem dokumentu ili prezentaciji. Ako koristite neke svoje fontove u u dokumentima i prezentaciji, još uvijek ih možete podijeliti s drugima bez problema i to na način da ih ugradite u samu prezentaciju ili dokument. Kako to uraditi je objašnjeno u narednih par koraka.

Kako ugraditi nove fontove u Word i Powerpoint

1Otvorite Word ili Powerpoint i odaberite File -> Options.

 

2Unutar opcija odaberite Save. Na kraju ćete vidjeti opciju da ugradite (eng. embed) fontove koje ste koristili u dokumentu ili prezentaciji.

word fontovi

Kada ugradite svoje fontove, svaka osoba koja će gledati prezentaciju ili dokument će ih bez problema vidjeti bez obzira što nisu instalirani na njihovom računaru.

Napomena:  Veličina datoteke povećati će se za veličinu datoteke fonta. Također podržana je samo ugradnja TrueType OpenType fontova.

Najnovije

Popularno

Više savjeta