Kako ubrzati procesor

Visok nivo upotrebe procesora može značiti da negdje postoji problem i da ga treba otkloniti. Mnogi programi znaju automatski se pokrenuti uz sistem što nepotrebno opterećuje rad procesora i usporava ga. Donosimo vam dva načina kako ubrzati procesor i olakšati mu rad.

Dva jednostavna načina kako ubrzati procesor 

1Prvi način jeste da u Task Manageru pogasimo sve nepotrebne programe. Da otvorimo Task Manager potrebno je na tastaturi pritisnuti kombinaciju tipki CTRL+SHIFT+ESC.

tipke1

2Nakon što se otvorio prozor za Task Manager potrebno je u meniju odabrati dio Processes i prikazati će se svi trenutno aktivni procesi i programi.

1

3Klikom na CPU kolonu zadajemo naredbu da se procesi poredaju po tome koliko procentualno zauzimaju od ukupne snage procesora. Nakon što to uradimo potrebno je da pregledamo listu i vidimo da li neki program nepotrebno zauzima prostor. Ali treba paziti da se ne gase sistemske aplikacije. To su procesi koji pored sebe imaju oznaku SYSTEM.

procesor5

4Ako uočimo da je pokrenut neki program koji nam u tom trenutku ne treba jednostavno ga zaustavimo. To ćemo uraditi tako što lijevim klikom miša selektujemo taj program i u donjem desnom uglu odaberemo opciju End Process. Pojaviti će se jedan mali prozor koji nas upozorava da ćemo izgubiti sve podatke koji nisu sačuvani a možda su otvoreni u tom programu. Zato dobro pripazite na to. Za kraj opet kliknemo na End Process i program je uspješno zaustavljen a rad procesora olakšan.

procesor6

 

Dodatni način da malo ubrzamo rad procesora jeste da u Control Panelu odaberemo opciju koja to podržava ali sa napomenom da će to značiti veću potrošnju energije. Ovo je bitno kada su laptopi u pitanju jer će prouzrokovati brže pražnjenje baterije.

Potrebno je otvoriti Control Panel->System and Security->Power Options te odabrati opciju High performance. Također tu su još dvije opcije:

  • Balanced– nudi izbalansiranost između brzine rada i potrošnje energije
  • Power saver– čuva bateriju tako što usporava rad procesora gdje je to moguće

controlpanel

Najnovije

Popularno

Više savjeta