Kako spojiti i instalirati web kameru

Sa povećanjem propusnog opsega, web kamere postaju vodeće sredstvo komunikacije u posljednjih nekoliko godina pa bi trebali znati kako spojiti i instalirati web kameru. Ne samo da vam omogućavaju vizuelni kontakt sa osobom sa kojom komunicirate, već i korištenjem VoIP funkcije (Voice Over IP), vam omogućavaju da ostvarite i audio poziv sa željenom osobom. Web kamera vam takođe može poslužiti za praćenje situacije u kući kada niste tu.

Kako spojiti i instalirati web kameru

1 Instalirajte web kamericu tako što ćete uključiti USB kabal u port, i uključiti kompjuter. Operativni sistem će prepoznati kameru, i pitati vas da li da instalira driver. Kameru bi trebalo da ste dobili sa instalacionim diskom. Ubacite disk u čitač i pritisnite Yes nakon što vas softver upita da li da instalira driver. Na taj način ćete takođe instalirati i software kamere.

2 Podesite opcije kamere korištenjem dobijenog softwarea. Na ovaj način možete podešavati spiker, mikrofon ili rezoluciju kamere. Podesite fokus korištenjem prstena koji se nalazi oko sočiva kamere. Software koji dolazi uz kameru bi trebao da vam omogući slikanje slika kao i video zapis. Takođe, trebao bi da ima podršku za audio zapis.

3 Pričajte u mikrofon koji je ugrađen u kameru ili koristite slušalice sa mikrofonom.

4 Pozovite prijatelja preko Skype-a, Yahoo Messenger-a ili ICQ. Sve ove VoIP mogućnosti dolaze u paketu sa softwareom i omogućavaju vam da pričate i dijelite video zapis sa osobom koja je sa druge strane žice. Da biste ovo uradili, jednostavno učitajte software i pozovite osobu iz liste. Da biste dodali kontakt jednostavno ukucajte njegovu mail adresu ili korisnički ID. Za komunikaciju koristite mikrofon ili slušalice sa mikrofonom u koji ćete pričati. U Skype-u ćete naći dugme za video razgovore. Drugi software takođe podržava ovu opciju, ali moguće pod različitim imenima.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta