Kako spojiti dva računara pomoću mrežnog kabla

Ako nemate pristup internetu, postoji način kako spojiti dva računara i tako prebacivati podatke sa jednog na drugi. To ćemo uraditi pomoću mrežnog kabla (Ethernet sistem). Nakon povezivanja računara od vas će se tražiti da mijenjate mrežne postavke na jednom od kompjutera da bi se uspostavila veza. Nakon toga  ćete imati mogućnost da prenese ili dijelite datoteke, i igrate mrežne igre između dva računara. Nastaviti čitati ovaj članak da biste saznali o proceduri za povezivanje računara na ovaj način.

1Za ovaj postupak je potreban tzv. ukršteni (crossover) kabal. Može se naći u svakoj prodavnici informatičke opreme. Ovaj kabal je prikazan na slici ispod. Možemo ga raspoznati i po različitim bojama žica.

crossover kabal1

2Nakon što uštekamo kabal u računare koje želimo spojiti, na jednom od računara kliknemo na Start te odaberemo Control Panel da bi namjestili određene postavke.

control panel1

3Zatim u Control Panelu od ponuđenih opcija izaberemo Network and Sharing Center.

spajanjeračunara

4Nakon toga će se otvoriti prozor sa prikazom konekcija u kojem je potrebno kliknuti na Unidentified network, kao što je prikazano na slici.

spajanjeračunara2

5Klikom na Unidentified network otvorit će se prozor u kojem je potrebno odabrati dvije opcije:

  • Turn on network discovery
  • Turn on file and printer sharing

spajanjeračunara3

6Za kraj ukucajte šifru administratora ako je imate na računaru i pritisnite tipku ENTER. Ako ste sve uradili kako treba u prozoru od Network and sharing će se prikazati spojeni računari. Nakon toga možete jednostavno prebacivati i dijeliti datoteke sa jednog na drugi.

spajanjeračunara4

Najnovije

Popularno

Više savjeta